Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 20.11.2023 11:00
Bo slovenščina izginila iz centra prestolnice? Kdo sploh lahko ukrepa?

Pozorni opazovalec skorajda ne more spregledati, da je v središču Ljubljane vedno več lokalov, restavracij, hotelov in trgovin z angleškimi imeni. 

Seveda ne gre za pojav, ki bi bil omejen le na slovensko prestolnico, a kako lahko ukrepa Mestna občina Ljubljana, »preden slovenščina izgine iz napisov in nazivov«, kot se glasi del opazke nekoga iz Četrtne skupnosti Center?  

Kdo ima pristojnost?

Po besedah Oddelka za kulturo Mestne uprave Mestne občine Ljubljana lokalna skupnost pri tem nima pristojnosti, jo pa imata Tržni inšpektorat Republike Slovenije in Inšpektorat Republike Slovenije za kulturo in medije.  

Se pa strinjajo, da je uporaba slovenskega jezika v poimenovanju zasebnih lokalov in inštitucij »vedno slabša« in »degradirana«.  

Manjkajo napisi

Izrekli pa so se tudi glede kipov literatov v Severnem mestnem parku, saj pod nekaterimi manjkajo napisi v slovenskem jeziku. 

Kot so pojasnili, so kipi darila Ljubljana različnih veleposlaništev. Se pa sprejeli predlog, da jih opremijo s slovenskimi napisi.

Komentarji (8)

ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Nisem posebej zaljubljen v slovenščino, a me zelo boli, kake "izume" na področju tega vse slišim po medijih. Najbolj me boli, da se v naslovih masovno izpušča glagole, tudi na tem portalu. Recimo "povzročil nesrečo in pobegnil". To se bere zelo težko, še težje pa prebavi. Zakaj ne more biti zapis v obliki "povzročil JE nesrečo in pobegnil"? V dobi elektronske tehnologije za to ne porabimo nič več črnila ali česa takega.
Pa nespolno oblikovanje stavkov. Denimo "Musar se s tem ne strinja". Ali je tako težko zapisati "MusarJEVA se s tem ne strinja", da se takoj in točno ve, da gre za žensko in to, za katero žensko. Ta neestetska raba jezika je množično v rabi tudi po video medijih, kot je TV, tudi nacionalka, ipd.
Zgodba zase pa je nepravilna raba končnic pri samostalnikih, ki so v 3., 5., ali 6. sklonu. Kolikor se spomnim, je kakih 15 let nazaj s temi kretenizmi začel Sašo Peče. Njegova retorika je vsled omenjenega bila tako antipatična, da bi mu jaz nikoli ne priznal niti mature, ako jo sploh ima, še manj pa bi ga ustoličil na poslansko mesto. S takimi kretenizmi ga je hitel posnemati njegov politični oče, Zmagec Plemeniti. Primeri; "V tistemu dopolnjenemu zakonu..."; "Na lepo poraslemu hribu...", "Z njemu sta se dobro razumela..." in še kup bedarij bi lahko naštel, ki jih otresajo naši politiki, žal pa ne samo oni, temveč tudi mnogi "ugledni" strokovnjaki, katerim naši novinarji tako radi porivajo mikrofone pod nos. Zgled lepega jezika sta jim lahko denimo Dušan Keber ali Lojze Peterle. Užival sem tudi, ko sem poslušal npr. gospoda Iva Hvalico.
Ob vsem tem se mi pojavlja vprašanje, kako šele take šlamastike morajo boleti spoštovane dame iz preteklosti slovenske RTV, kot so bile Ajda Kalan, Nataša Dolenc, Milanka Bavcon, Metka Šišernik in še mnoge druge, ki so negovale slovensko govorjeno besedo do obisti in vsaka je po svoje vzgajala mladi govorniški kader.
Zaradi nezadostne kvalitete rabe slovenščine sem tudi popolnoma opustil prebiranje spletnih 24ur, Slovenskih Novic, Nore24 ipd. Če opustim še prebiranje lokalnik medijev, potem mi več ne bo preostalo prav nič...

Špela A. (ni preverjeno)

Končnica, ki jo omenjate za določanje ženskega imena (npr. MusarJEVA), deluje svojilno, lastniško, se pravi, da gospa Musar nekomu pripada, zato se taka raba opušča. Moti pa tudi mene samo navajanje priimka, ker moram vedno pomisliti, za koga gre. Lepše in razumljivejše bi mi bilo prebrati npr. gospa Musar, gospod Musar.

In reply to by ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Čafur (ni preverjeno)

Se sploh ne čudim. 50% ljudi v Ljubljani so priseljenci sa juga. Tega se ne da več popravit- Ljubljana je itak že mala Srbija.

Bojan Mehle (ni preverjeno)

Kako lahko nekdo odpre lokal s tujim imenom ? Če bi soglasje za odprtje lokala, le tega pogojevalo z imenom v slovenščini, teh problemov ne bi bilo !

Borgoth (ni preverjeno)

Tudi nove soseske v Ljubljani so s tujimi imeni kot na primer Bellevue. Schellenburg..!? SRAMOTA!!! Ali bomo s tujimi imeni bolj nobel!? Smo Slovenija, smo slovenci in imamo svoj jezik zato ga uporabljajmo! V Sloveniji ne živimo! Nekaj oseb bo čisto potujčilo Ljubljano, v prvi vrsti Srb Janković, ki je že čisto počefuril Ljubljano! Ali misli, da je njegova!? On je samo v službi naroda in nič drugega.., aja pa lopov je, da ne pozabim!!!

ŠIBOR TIMONKA (ni preverjeno)

Velik lopov male rasti, pa ne edini...

In reply to by Borgoth (ni preverjeno)

konc (ni preverjeno)

ce je tok siptarjev pa teh capcev k se ne prilagodijo je logicno da smo kjer smo... pa se slabs bo ker je poneumljen folk sam se ta balkan poslusa... sramota

Frank Windelstein (ni preverjeno)

Zadnji odstavek ima manjšo napako: "Se pa sprejeli predlog...". Videti je, da degradacija nevarno pronica tudi v virtualni svet. Upam da jo s skupnimi močmi ustavimo.

Starejše novice