VIR: Zajem zaslona Zavod Reševalni pas
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Ned, 6.6.2021 13:00
Dramatičen posnetek, kako gasilsko vozilo manevrira do prizorišča prometne nesreče ob nepravilno ustvarjenem reševalnem pasu na avtocesti.

Včeraj je prišlo do hujšega trčenja med priključkoma Slovenska Bistrica sever in Fram proti Mariboru. V prometni nesreči so bila udeležena štiri vozila, eno osebo pa so gasilci morali s tehničnim posegom rešiti iz vozila. 

Zavod Reševalni pas je ob sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in Prostovoljnim gasilskim društvom Slovenska Bistrica ustvaril posnetek, ki prikazuje, kako se je gasilsko vozilo moralo s težavo prebijati do osebe, ki je ostala ukleščena v vozilu.

Na posnetku je razvidno, da vozniki niso pravilno ustvarili reševalnega pasu, kar je lahko v mnogo primerih tudi usodno za ponesrečence, saj intervencijska vozila ne morejo priti pravočasno do njih.

Ustvari reševalni pas in reši življenje

»Vsem voznikom in voznicam predlagamo, da si posnetek pogledajo do konca in se za trenutek postavijo v kožo ukleščenega v vozilu, katerega se vidi na koncu posnetka. Vedno, ko se promet na avtocesti zaustavlja ali se zaustavi, ustvari reševalni pas in reši življenje,« so pozvali v Zavodu Reševalni pas.

Kaj je reševalni pas? Gre za prostor med kolonama ali kolonami vozil na avtocesti, po katerem peljejo intervencijska vozila ob prometnih nesrečah ali drugih ovirah na avtocestah. Definiran je v 30. členu zakona o pravilih cestnega prometa, kje je zapisano: »V primeru zastoja prometa morajo vozniki pustiti med kolonama vozil, ustavljenima na prometnih pasovih, ki sta najbližje levemu robu smernega vozišča, dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.«

Starejše novice