Ljubljanainfo
Čet, 31.8.2023 16:35
Ponovno opozorilo policije glede povečanega pojava kaznivih dejanj goljufij z lažnimi obvestili o dobičku pri investiciji v kriptovalute.

Policija v zadnjem obdobju obravnava večje število goljufij z lažnimi obvestili o dobičku pri investiciji v kriptovalute.

V letu 2023 je bilo do zdaj obravnavanih že več okrog 190 primerov s skupno škodo okoli 5,1 milijona evrov.

Bodite posebej pozorni!

Goljufija poteka tako, da goljufi kličejo na naključne telefonske številke in se lažno predstavljajo kot uslužbenci znanih menjalnic kriptovalut.

Oškodovancem običajno v polomljeni slovenščini z vzhodnjaškim naglasom zagotavljajo, da jih v virtualni denarnici čakajo sredstva v višini nekaj tisoč evrov.

Pogoj za izplačilo teh sredstev je namestitev programa za oddaljeni dostop - Anydesk - na računalnik in/ali mobilni aparat. V nadaljevanju storilci upravljajo računalnik, vstopijo v spletno banko in odtujijo vsa sredstva, ki so na voljo na računu.

Policisti dodatno opozarjajo, da sredstva v večini primerov prenakažejo na drug slovenski račun prejemnika, ki je običajno prav tako zaveden in prepričan o zaslužku s kriptovalutami, zato obstaja možnost, da bo na vašem računu dejansko priliv sredstev in s tem navidezen dobiček.

Toda na koncu vsi v shemi ostanejo brez denarja, saj goljufi sredstva z bančnih računov nakažejo v kriptodenarnice, ki jih imajo pod nadzorom, zato do njih ni več mogoče dostopati.

Starejše novice