Slika je simbolična.
STA
Sre, 12.7.2023 13:00
Policija je v hišni preiskavi pri 62-letniku, ki je v Šmarjeti pred slabim tednom dni streljal na policista, našla več kosov orožja in večjo količino streliva.

Po besedah vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto Matjaža Šterna bo zoper 62-letnika, ki je imel sicer prazno kazensko kartoteko, podana kazenska ovadba zaradi poskusa umora.

Policisti so hišno preiskavo pri 62-letniku opravili kmalu po dogodku. V preiskavi so našli štiri kose dolgocevnega nelegalnega orožja in večjo količino različnega streliva.

Med najdenim orožjem je bila tudi avtomatska puška ruski špagin, za katero domnevajo, da je bila uporabljena pri streljanju na policista. Gre sicer za zelo močno vojaško orožje, je v izjavi za medije na Policijski upravi Novo mesto povedal Štern.

62-letnika policija pred tem dogodkom še ni obravnavala, prav tako ni bil kršitelj cestno-prometnih predpisov. Po zaključeni preiskavi bodo zoper njega na novomeško tožilstvo podali kazensko ovadbo za poskus umora, je povedal Štern.

Policija je sicer danes predstavila tudi druge podrobnosti dogajanja v Šmarjeti pred slabim tednom dni. Tam sta popoldne policistka in policist izvajala nadzor prometa, pri tem pa sta ustavila tudi 62-letnika. Ker je preizkus alkoholiziranosti pri njem potrdil prisotnost alkohola, sta mu prepovedala nadaljnjo vožnjo. 62-letnik je nato sam poskrbel tako za odvoz njegovega vozila kot njegov lastni prevoz domov.

Policista sta kmalu zatem končala z nadzorom prometa, se usedla v službeno vozilo in se nameravala odpeljati, ko je za njuno vozilo pripeljal 62-letnik, iz zadnjega dela vzel dolgocevno avtomatsko orožje in iz neposredne bližine začel streljati na policijsko vozilo.

»Le prisebnosti policistov se gre zahvaliti, da sta v vzvratnem ogledalu opazila dogajanje in se sunkovito, sklonjena odpeljala s kraja,« je povedal Štern. Ob tem je pojasnil, da ni bilo časa, da bi policista streljala nazaj, prav tako za to nista imela varnega zaklona.

62-letnik se je po streljanju odpeljal domov, kjer si je skušal s strelom iz revolverja soditi sam. Težko poškodovanega so ga doma našli policisti. Odpeljan je bil v bolnišnico, kjer je še vedno v kritičnem stanju.

Na kraju streljanja v Šmarjeti so po besedah Šterna našli 22 tulcev, od česar je 20 nabojev zadelo policijsko vozilo, ki je močno poškodovano tudi v notranjosti.

Tako lažje ranjena policistka kot policist, ki jo je odnesel brez poškodb, sta trenutno še v bolniškem staležu. Po besedah Šterna jima nudijo vso zdravniško in psihološko pomoč.

Starejše novice