Ljubljanainfo
Čet, 28.9.2023 20:25
Policija pri storilcu, ki je v torek na Ptuju izvršil streljanje, opravila hišno preiskavo in odkrila marsikaj.

Kot smo poročali, je v torek, 26. septembra, na Ptuju prišlo do streljanja. 

Spomnimo: Strelska drama trajala ves dan, storilec utrpel lažje poškodbe

Okrog 8.40, so na Policijski upravi Maribor prijeli klic moškega, ki se je nanašal na uporabo strelnega orožja na Ptuju oziroma v bližini Dražencev.

Nekaj minut pred 9. uro so bile na kraju prve policijske patrulje.

Policisti Policijske postaje Ptuj so ob prihodu na kraj na balkonu stanovanjske hiše opazili moškega z orožjem v rokah, večkrat so mu ukazali, da naj orožje odloži in zapusti hišo, česar ni upošteval. Na kraj je bilo zato nemudoma napotenih več policijskih patrulj različnih policijskih postaj.

Osumljenec je v nadaljevanju večkrat stopil na balkon hiše. Ob 9.48 je iz balkona sprožil več strelov in pri tem zadel mimovozeče vozilo, v katerem sta bili dve osebi. Med tem je večkrat meril tudi proti policistom.

Na kraj so bili napoteni tudi pripadniki specialne enote policije, v intervencijo pa so se vključili tudi policijski pogajalci, ki so bili v stiku z osumljenim z namenom, da bi situacijo rešili mirno in varno.

Okrog 18.30 so nato pripadniki specialne enote prijeli 56-letnika na balkonu stanovanjske hiše.

Moški se je ob prijetju policistom močno upiral, zato so bila pri tem uporabljena prisilna sredstva. Zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti in kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja je bila osumljencu odvzeta prostost in odrejeno pridržanje.

 Orožje, več kot sto kosov streliva in droge

Zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti (314. čl. KZ-1) in kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja (299.čl. KZ-1) je bila moškemu odvzeta prostost in odrejeno pridržanje.

Policijska uprava Maribor sporoča, da je bil prav tako opravljen ogled kraja kaznivega dejanja, v nadaljevanju pa je bila, na podlagi pridobljene odredbe Okrožnega sodišča na Ptuju pri osumljencu opravljena hišna preiskava.

Policisti so v sklopu hišne preiskave zasegli strelno orožje, in sicer dolgocevno in kratkocevno orožje, za katero je 56-letnik imel dovoljenje za posest, pri osumljencu so prav tako odkrili več kot sto kosov pripadajočega streliva.

V hišni preiskavi je bila zasežena tudi manjša količina različnih prepovedanih drog, in sicer konoplja, MDMA in amfetamin, poroča Policijska uprava Maribor.

Povod: Osebne okoliščine

56-letnik je bil danes s kazensko ovadbo priveden pred preiskovalnega sodnika, ki mu je odredil pripor.  

Po dosedanjih ugotovitvah kriminalistov je k storitvi omenjenih kaznivih dejanj prispevalo osumljenčevo osebno stanje, oziroma osebne okoliščine.

»Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti po 1. odstavku 314. člena KZ-1 je zagrožena kazen zapora do petih let, za kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja (po 3. odstavku 299. čl. KZ-1) pa je zagrožena kazen zapora od enega do petih let,« so še pojasnili na policijski upravi. 

Starejše novice