Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Čet, 28.9.2023 18:00
Občan predlaga rekonstrukcijo rimskega zidu na Mirju v prvotno obliko.

Na strani Mestne občine Ljubljana Pobude meščanov je eden od meščanov predlagal, da bi lahko rekonstruirali rimski zid na Mirjah v prvotno obliko. 

»Rimsko obdobje je zanimivo in turistom privlačno, Ljubljana pa bi s tem dobila nov izobraževalni, kulturni in turistični landmark,« izpostavlja. 

Pravi, da bi se Plečnikove pritikline seveda morale prestaviti v muzej ali kakšen drug park, ker dejansko niti ne sodijo med antične ruševine in je danes popolnoma nepredstavljivo, da bi kakšen arhitekt želel okrasiti antične ruševine. 

»V tujini je rekonstrukcija rimskih naselij dokaj pogosta, na primer Saalburg,« še dodaja. 

Kaj odgovarja oddelek za kulturo?

Oddelek odgovarja, da je Rimski zid na Mirju južna stranica obzidja nekdanje rimske kolonije Emone

»Ta je bila po prvih izkopavanjih in raziskovanjih kustosa Walterja Schmidta v letih 1909-1912 rekonstruirana, v 20-ih letih 20. stoletja pa so zaradi širitve mesta zid občinski svetniki hoteli porušiti. Proti temu se je zavzel konservator France Stele, načrte za ohranitev in današnjo prezentacijo v sklopu arheološkega parka pa je izdelal arhitekt Jože Plečnik,« so zapisali.

Poudarjajo, da je bil v 30-ih letih 20. stoletja arheološki park po njegovih načrtih tudi urejen.

Z novimi prehodi, arhitekturnimi dopolnitvami, lapidarijem in zasaditvami je Plečnik ohranil in vključil nekdanje rimsko obzidje v razvijajoče se urbano okolje in tako poglobil večplastni kulturni pomen mesta Ljubljana.

Rimski zid na Mirju je bil sicer v sklopu Plečnikovih del v Ljubljani razglašen za kulturni spomenik državnega pomena z odlokom o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena, 28. julija 2021 pa je bil v sklopu izbranih Plečnikovih del vpisan na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

»V Mestni občini Ljubljana ščitimo svojo bogato in raznoliko dediščino in jo ohranjamo za prihodnje rodove, vedno delujemo v skladu z zakonom in usmeritvami in pogoji, ki jih predpisuje pristojni ZVKDS. Rimski zid bo deležen celovite obnove, seveda bomo zaradi naštetih dejstev Plečnikove intervencije v celoti ohranili,« še dodajajo. 

Starejše novice