Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Čet, 14.9.2023 11:31
Prišlo naj bi do tragičnega dogodka, smrti novorojenčka med porodom na domu. Policisti dogodek še preiskujejo.

Pred nekaj dnevi naj bi se bodoča mama odločila za porod na domu, a se je ta končal tragično.

Po poročanju 24 ur naj bi novorojenček umrl med porodom, bi pa naj pri porodu bila prisotna izobražena babica, spremljevalka in porodna dula. 

Kriminalisti obiskali sedež Zbornice zdravstvene in babiške nege

Sedež Zbornice zdravstvene in babiške nege so včeraj obiskali kriminalisti. Monika Ažman, predsednica zbornice, je obisk za 24 ur potrdila, a razloga zanj ni navedla.

Pravi, da jih zagotovo ne bi obiskali, če se ne bi zgodila prijava.

Poklic dule v Sloveniji ni uradno priznan

Špela Peternel, dula in predstavnica združenja Moja dula, pravi, da primera ne pozna in dodaja, da poklic dule v Sloveniji sicer ni uradno priznan, prav tako področje dul ni urejeno.

Dodaja, da se ženske za dule lahko izobrazijo kjerkoli in nekatere celo pravijo, da so dule, čeprav niso končale izobraževanja. 

Kot je še povedala za 24 ur, pri porodu na domu dula nikoli ne bi smela biti sama, ampak ob prisotnosti babice.

Porod varen le v porodnišnici

Da je porod varen le v porodnišnicah, pa že več let opozarjajo zdravniki in zdravstvena stroka, strinjajo se tudi v Zbornici zdravstvene in babiške nege. 

Policija je za 24 ur potrdila, da tragični dogodek še konkretneje raziskujejo in poteka predkazenski postopek v zvezi s sumom storitve kaznivega dajanja zoper življenje in telo.

Komentarji (1)

Mira (ni preverjeno)

V bolnišnicah tudi umirajo in so poškodovani novorojenčki med porodom. Ali tudi tam v teh primerih poteka predkazenski postopek, v zvezi z sumom storitve kaznivega dajanja zoper življenje in telo?

Starejše novice