Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pon, 24.10.2022 10:03
Nedeljska tragična nesreča na ljubljanski obvoznici je še ena v nizu, ki se je zgodila zaradi vožnje v napačno smer.

Tragično nedeljsko nesrečo je zakrivil 86-letni voznik, ki je pripeljal po obvoznici iz smeri Zadobrove proti Zaloški cesti.

Med izvozom in uvozom na Zaloško cesto je ustavil na odstavnem pasu, nato pa polkrožno obrnil in zapeljal v nasprotno smer po prehitevalnem pasu ter čelno trčil v vozilo, ki je pripeljalo nasproti.

86-letni voznik je na kraju umrl, prav tako je umrla 62-letna potnica v udeleženem vozilu. Huje sta bila poškodovana še potnica v vozilu 86-letnika in udeleženi voznik.

V vozilo 86-letnika so nato trčila še ostala tri vozila, trije udeleženci iz teh vozil pa so bili pri tem lažje poškodovani.

Tragične vožnje v napačno smer 

Vsako leto na slovenskih avtocestah v napačno smer zapelje okoli sto voznikov (če upoštevamo podatke zadnjih let).

Leta 2021 je operativno-komunikacijski center policije prejel 97 obvestil o vožnji v napačno smer, leta 2020 98, leta 2019 pa 104. Vsaj en človek na leto zaradi tovrstnih napačnih voženj tudi umre.

Nesreče zaradi vožnje v napačno smer poleg mladih, neizkušenih voznikov največkrat povzročijo vozniki, starejši od 65 let.

Septembra 2018 je tako na uvozu Šmartno/Gameljne na avtocesto proti Ljubljani v napačno smer zapeljala 73-letnica. Po približno 300 metrih je čelno trčila v 38-letnega voznika kombiniranega vozila, ki je pravilno pripeljal po prehitevalnem pasu. Povzročiteljica je v nesreči umrla.

Ravno tako je umrl 70-letni voznik, ki je maja 2020 na dolenjski avtocesti trčil v nasproti vozeči avto. Hudo poškodovan je bil tudi voznik, ki je pravilno pripeljal nasproti.

Avgusta 2021 je v trčenju na pomurski avtocesti umrla 85-letna sopotnica v avtu 79-letne voznice, ki je vozila v napačni smeri.

Po poročanju policije je 79-letnica v rondoju Pesnica napačno zavila na avtocesto in po njej vozila vse do razcepa Dragučova, kjer je - še vedno v napačni smeri - zavila proti Pernici.

Še vedno pa marsikdo pomni tudi tragično nesrečo na štajerski avtocesti, v bližini priključka Arja vas leta 2009, ko je 46-letnik v napačno smer vozil zaradi alkoholiziranosti.

Zaletel se je v nasproti vozeče vozilo, ki je ravno v tistem trenutku pravilno prehitevalo dva tovornjaka. Vsi potniki v tem vozilu, stari le 21, 22 in 24 let, so umrli.

Obstaja tehnologija za preprečevanje vožnje v napačno smer?

Po poročanju Mladine sta možnosti dve.

Gregor Ficko, strokovnjak za prometno infrastrukturo, je za omenjeni tednik povedal, da so prva možnost »žage« ali »grablje«, fizične ovire, ki ustavijo vozilo, takoj ko prevozi tipalo, ki zazna vožnjo v napačno smer.

Druga možnost pa je utripajoči znak STOP, ki začne pri vključevanju na avtocesto v napačni smeri utripati. Tega so medtem že vpeljali na deset avtocestnih priključkov po Sloveniji. 

Kar se tiče grabelj, pa so imeli na Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji pomisleke zaradi potencialnih težav z vzdrževanjem in težav z reševalnimi vozili, ki naj bi imela zaradi njih otežen dostop.

Za Mladino so povedali tudi, da jih v nekaterih evropskih državah, kot je Avstrija, opuščajo, saj se niso izkazale za stoodstotno učinkovite.

Vožnjo v nasprotno smer trenutno poskušajo preprečevati še s tem, da so na posameznih avtocestnih priključkih, na katerih sta bila smerna pasova ločena le s polno črto, namestili ločilne robnike.

Vse nove avtocestne priključke in odseke, ki se obnavljajo, pa gradbeno izvedejo tako, da je vožnja v nasprotno smer onemogočena ali ovirana.

Pri Družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji so še opozorili na dejstvo, da veliko tovrstnih prometnih nesreč povzročijo starejši vozniki, zato bi bilo potrebno zaostriti sistem zdravniških pregledov po 60. letu in bolj nadzirati osebe z demenco, bolnike z močnimi zdravili in slabovidne.

Kako ukrepati, če mislimo, da nekdo vozi v napačno smer - in kaj storiti, če se to pripeti nam?

Vozilo, ki vozi v napačno smer, bo zelo verjetno vozilo po desni strani vozišča, torej po vaši levi.

Če po radiu slišite, da v vaši bližini nekdo vozi v napačno smer, zato raje vozite po voznem ali celo po odstavnem pasu, zmanjšajte hitrost in ohranjajte varnostno razdaljo, če imate možnost, pa se umaknite na počivališče.

Če takšno vozilo zagledate v daljavi, pa se s prehitevalnega pasu varno umaknite na odstavni pas in vklopite vse štiri utripalke, da na nevarnost opozorite tudi druge voznike. O nevarnosti čim prej obvestite policijo.

V primeru, da ste v nasprotno smer zapeljali sami, morate po nasvetih policije avto takoj ustaviti, po možnosti zunaj vozišča in tako, da ne ogrožate sebe in drugih.

Vklopite vse štiri utripalke, če izstopite iz vozila, pa si prej nadenite svetlobno oblačilo (varnostni brezrokavnik) in se umaknite za varnostno ograjo.

Ne vozite vzvratno in se ne vračajte po avtocestnem priključku ali izvozu, po katerem ste nepravilno zapeljali na avtocesto! Prav tako ne obračajte vozila.

Čim prej pokličite pomoč, da bo vozilo odstranjeno po enakem principu kot nepričakovane ovire na cesti.

Starejše novice