Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Čet, 17.2.2022 17:00
Nacionalni preiskovalni urad skupaj s kriminalisti danes opravlja hišne preiskave zaradi suma zlorabe položaja.

Skupno 85 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in ljubljanskih, novomeških ter murskosoboških kriminalistov opravlja 22 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih.

Preiskave izvajajo na območjih policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana in Murska Sobota zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter pomoči pri storitvi tega kaznivega dejanja.

V dopoldanskem času je bilo opravljenih 12 preiskav, trenutno poteka še 10 hišnih preiskav.

Osumljenih devet oseb

Kaznivih dejanj je osumljenih skupno devet fizičnih oseb. Nobeni osebi ni bila odvzeta prostost. 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada sumijo, da so – odgovorna oseba gospodarske družbe z območja Novega mesta s pomočjo šestih oseb, ki so sorodstveno ali poslovno povezane z njo – storile kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pomoč pri storitvi tega kaznivega dejanja.

V letih 2017 in 2018 so bile namreč prodane nepremičnine omenjene gospodarske družbe v skupni vrednosti 7,5 milijona evrov drugi gospodarski družbi, ki jo prav tako obvladuje ista odgovorna oseba, pri čemer pa druga gospodarska družba ni bila niti finančno niti kreditno sposobna samostojno izvesti nakupa nepremičnin v takšnem znesku.

Plačilo kupnine je bilo izvedeno preko večjega števila različnih finančnih transakcij.

Osumljenci do premoženjske koristi v višini več kot osem milijonov evrov

Nadalje preiskovalci obravnavajo sum treh kaznivih dejanj Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti zoper pet fizičnih oseb.

Sum se nanaša na oškodovanje gospodarske družbe za več kot 600.000 evrov s tem, ker je odgovorna oseba gospodarske družbe z območja Novega mesta ob pomoči štirih odgovornih oseb drugih gospodarskih družb v letih 2019 in 2020 preprodajala rabljena tovorna vozila in polpriklopnike po nižjih oziroma višjih vrednostih od dejanske tržne vrednosti.

Ocenjena protipravna premoženjska korist, ki je nastala s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, znaša več kot osem milijonov evrov.

Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, so še sporočili z Nacionalnega preiskovalnega urada.

Starejše novice