Ljubljanainfo
Tor, 7.6.2022 11:15
Na ptujskem sodišču se je začelo ponovljeno sojenje Silvu Drevenšku. Za sojenje je bil napovedan tudi shod, a podpornikov družine ni bilo.

Na ptujskem sodišču se je včeraj pred novim senatom pod vodstvom sodnice Katje Kolarič vnovič začelo razveljavljeno sojenje Silvu Drevenšku zaradi obtožb za trojni umor na predlanski božič v Gerečji vasi.

Po prebrani nespremenjeni obtožnici je z dolgim zagovorom presenetil obtoženi, ki se je tokrat skušal izgovoriti na težave z alkoholom.

Podporniki družine obljubili prisotnost, a jih ni bilo

Sašo Dobnik, sicer organizator shodov podpore pri ptujskem sodišču, je nedavno za Ptujinfo potrdil, da se bodo podporniki pred sodiščem zbrali tudi v ponedeljek, ko se bo ponovno sojenje začelo. 

»To, da odvetnika in zagovornika Kaca moti pritisk okolice se mi zdi samo še en izgovor glede na njegovo 'profesionalnost' ga to po moje ne bi smelo motiti,« je nadaljeval Dobnik in dodal, da želijo, da se sliši glas podpore. 

A tokrat pred ptujskim sodiščem podpornikov ni bilo. Po neuradnih virih bi naj bil organizator shodov Sašo Dobnik deležen groženj, če se pojavi pred sodiščem. Za Ptujinfo je dejal, da se ne boji nikogar in takih reči ne jemlje kot grožnje. 

Pove, da jih ni bilo, ker je dobil klic od ptujske policijske postaje, kjer mu je policist razložil, da shoda niso prijavili. V istem času so imeli v mestnem jedru proslavo tudi otroci. 

»Sva se dogovorila, da ko bo razsodba, bo shod prijavljen in takrat bom pozval vse ljudi preko socialnih omrežij na protest oziroma shod,« je za Ptujinfo razložil Dobnik. 

Obramba sojenja ni želela na Ptuju

Nedavno pa je obramba Drevenška zaprosila za prenos sojenja iz okrožnega sodišča na Ptuju na drugo okrožno sodišče. 

Gre za tako imenovani prenos pristojnosti, ki v tem primeru preprosto pomeni, da obramba želi, da se ponovljeno sojenje izpelje na katerem koli drugem okrožnem sodišču. 

In zakaj so zaprosili za prenos sojenja? Odvetnik Andrej Kac je takrat za Ptujinfo pojasnil, da so zaprosili iz razloga, da se obtoženemu zagotovi kar najbolj objektivno sojenje izven okolja oziroma sedeža sodišča obravnavanega kaznivega dejanja.

Na vrhovnem sodišču pa je bilo, po poročanju Večera, izpostavljeno tudi, da bi primer morali prenesti na drugo sodišče zaradi pritiska javnosti. 

»V tej zadevi ni zadovoljstva, gre za tragedijo«

»V tej zadevi ni zadovoljstva, gre za tragedijo in resnično mi je težko,« je Andrej Kac odgovoril na vprašanje novinarke o tem, ali je zadovoljen, da je sojenje na ptujskem sodišču. 

Kac razloži, da v kolikor bi obstajal le dvom v nepristranost sodišča, je to razlog za prenos sojenja. 

»Priča smo bili pritiskom na sodišče, jaz sem mislil, prepričan sem, da je ta dvom v objektivnost izpolnjen,« je nadaljeval Kac. 

Spomnimo, da so se med sojenjem pred ptujskim sodiščem redno zbirali podporniki družine umorjenih v Gerečji vasi.

Tako so se tudi v sodno dvorano slišali vzkliki o dosmrtni kazni. Ob razsodbi prvega sojenja Drevenšku je v sodni dvorani to naslovil tudi sodnik Marjan Strelec, ki je - ob izreku dosmrtne kazni - sicer jasno poudaril, da se sodišče ni odločalo na podlagi zunanjih pritiskov. 

Starejše novice