Vir: Facebook Spider Festival
Ljubljanainfo
Sre, 19.6.2024 14:00
Tako uveljavljena kot sveža imena sodobne mednarodne in lokalne umetniške scene bodo izpostavljala pomembnost združevanja različnih medijev v uprizoritvenih umetnostih, od vizualnih do gledaliških, od klasične glasbe do klubskih hitov.

Od srede pa do sobote bo v Plečnikovem avditoriju Tivoli potekal 12. Festival Spider, festival radikalnih teles.

Začetki festivala segajo v leto 2010, ko je pobudo zanj dal umetnik Matej Kejžar.

»Na Festivalu Spider se javnost sooči z nekonvencionalnimi pristopi in diskurzi, z antihegemonističnimi ugovori in predlogi boljšega, z novimi, hibridnimi žanri, s plesno umetnostjo, ki v glavnem toku le malokdaj dobi svoj čas na javnem odru,« o festivalu pravijo na Mestni občini Ljubljana.

Letos bo v ospredju vprašanje:

»Kaj pa, če bi čredno delovanje že na ravni jezika preoblikovali v delovanje jate? Vedenje jate je kolektivno gibanje velikega števila samovozečih se entitet, njihova pot je translinearna, ta krila zamahujejo, včasih trčijo med seboj, pogosto s svetom, to gibanje pa vodi v inteligentno globalno vedenje, ki presega individualnost. Kritično se obračajo k zapeljivim platem plesnih praks.«

Pa še o dogajanju na samem festivalu:

»Tako uveljavljena kot sveža imena sodobne mednarodne in lokalne umetniške scene bodo izpostavljala pomembnost združevanja različnih medijev v uprizoritvenih umetnostih, od vizualnih do gledaliških, od klasične glasbe do klubskih hitov,« so ob tem še sporočili z mestne občine.

Koga boste lahko spremljali?

Iz Amsterdama bodo prileteli Andreas Hannes in Trevoga Collective, iz Barcelone Reinaldo Ribeiro, iz Antwerpna Marc Vanrunxt, z jadranske magistrale Mark Požlep, iz Budimpešte pride AHA Collective, pa tudi Elisa Zuppini, Arno Ferrera, Igor Shyshko, Nenad Jelesijević in Sonja Pregrad.

Umetniški program bodo dopolnjevala najaktualnejša imena klubske glasbene scene.

Starejše novice