Foto: Pobude meščanov.
Ljubljanainfo
Tor, 18.6.2024 05:00
Nastajajoča soseska Regentov kvart že leta buri duhove prebivalcev okoliških ulic.

Na območju Brilejeve ulice v Ljubljani se že nekaj časa odvija spor med tamkajšnjimi stanovalci in podjetjem Brusnica, ki želi na zemljišču ob vrtcu v bližini trgovine Spar zgraditi stanovanjsko sosesko Regentov kvart. Projekt obsega tri stolpnice z 12, 15 in 18 nadstropji ter skupno 356 stanovanji.

Pred kratkim so se na območju začela gradbena dela, čeprav investitor še nima pravnomočnega gradbenega dovoljenja, kar je pogoj za začetek gradnje. Kmalu zatem je prišla novica, da je gradnja zastala, saj so okoliški prebivalci vložili dve tožbi, s katerima izpodbijajo gradbeno dovoljenje. 

Stanovalci nasprotujejo projektu, ker posega v edini hrib v okolici in ker v četrtni skupnosti že primanjkuje rekreacijskih in zelenih površin. Prav tako bodo dodatno obremenjeni lokalni vrtec, šola in prometna infrastruktura. Kljub tožbam pa gradbeni stroji niso povsem utihnili. Hribček, ki so ga poskušali ubraniti okoliški stanovalci, je zdaj praktično popolnoma razrušen.

»Vsa dela, ki jih opravljamo, predstavljajo urejanje parcele, za kar ne potrebujemo pravnomočnega gradbenega dovoljenja. Do zdaj smo odstranili drevje v času, ko ptice ne gnezdijo, ter odstranili umetni nasip, ki je nastal ob gradnji Brilejeve,« so za Metropolitan pojasnili predstavniki Brusnice.

Projekt Regentov kvart je po njihovem mnenju skladen s podrobnim prostorskim načrtom in z vsemi potrebnimi predpisi ter akti. 

Šli še korak dlje

V podjetju Brusnica so sedaj prestopili še eno navidezno mejo. Po poročanju občanov, ki živijo v okolici gradbišča, so dejansko začeli gradnjo, čeprav nimajo pravnomočnega gradbenega dovoljenja. 

»Zabijajo se piloti, prav tako so posegli v pločnik in ga zaprli, da so se povezali z infrastrukturo. Območje, kjer potekajo gradbena dela je nevarno za otroke, ker ni v celoti zaprto. Zaradi hrupa je moteče tako za stanovalce kot za vrtec. Prosim za informacijo na kakšni osnovi potekajo gradbena dela,« je zapisal občan na spletni strani Pobude meščanov.

Foto: Pobude meščanov; regentov-kvart.si.

Sprožen inšpekcijski postopek

Inšpektorat mestne uprave Mestne občine Ljubljana bo prijavo občana obravnaval v delu, ki se nanaša na posege v pločnik občinske ceste, ostale pritožbe pa mora usmeriti na državne organe.

Komentarji (6)

KONTRA JURA (ni preverjeno)

Če je šerif dal zeleno luč je potem brezpredmetno karkoli spraševati...

Minovak (ni preverjeno)

Če je mafijec dobil provizijo, gradbeno dovoljenje ni potrebno. Tako je to, ljubljanske ovce.

Mira Štraus (ni preverjeno)

Pločnik ni zaprt, razen če so ga zaprli ta konec tedna. Nazadnje sem bila v Šparu na Pečnikovi pred enim tednom, vedno grem po tem pločniku. Ta hribček je bila rekreacijska površina? Mogoče pozimi za sankanje. Nekateri bi radi živeli v naravi in istočasno v mestu. Oboje je težko. So vsi, ki so se pred leti vselili v bloke na Brilejevi, tudi tako razmišljali?

Kurti (ni preverjeno)

Zoki ma vas rad. Še en mandat mu naklonite.

Bob bob (ni preverjeno)

Počakat da se zgradi da si golazen naredi stroške, ja pol pa zaminirat zadevo pa porušt do tal, me zanima katera zavarovalnica bo krila! Bandi kapitalistični je treba jebat mater!

Bob bob (ni preverjeno)

Zoki vas je pelu scat;)) porinu vam je prst v rit Lublanske ovce!

Starejše novice