Foto: Nada Žgank
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Tor, 21.2.2023 09:30
Danes ob 19.00 si v Slovenskem mladinskem gledališču lahko ogledate gledališko delo v nastajanju Spolna vzgoja II: Diagnoza + Consentire.

Premiera projekta je bila 15. decembra lani, ponovitvi pa lahko ujamete danes in jutri.

Cikel performansov v režiji Tjaše Črnigoj je za izhodišče vzel anonimna pričevanja o spolnosti, v posameznih delih Spolne vzgoje pa se osredotočajo na različne vidike ženske spolnosti, ki so bili izpostavljeni v teh pričevanjih.

Kaj ženske potrebujejo, da jim je v spolnosti prijetno in lepo, in kaj si želijo? In kako družbe, ki delujejo po načelih neoliberalizma, kapitalizma in patriarhata, temu nasprotujejo?

To sta vprašanji, ki povezujeta prvi dve v nizu predavanj-performansov, Diagnoza in Consentire.

Diagnoza se bo posvečala vaginizmu, ki velja za najhujšo spolno motnjo pri ženskah. Gre za krč mišic medeničnega dna, zaradi katerega je popolnoma onemogočena vaginalna penetracija, četudi si je ženska želi.

Poleg tega se ustvarjalke lotevajo bolečih spolnih odnosov, ki jih po nekaterih raziskavah izkuša tudi do 40 odstotkov žensk. Tako vaginizem kot boleči spolni odnosi so povezani z zakrčenostjo mišic medeničnega dna.

Predavanje Consentire pa se podaja na območje seksualnega soglasja, o katerem najpogosteje govorimo predvsem v povezavi s posilstvom. V zvezi s tem primanjkuje spolne vzgoje, ki bi šla onkraj tega in konkretno razmišljala, kakšne so seksualne prakse, ki se gibljejo v območju soglasja.

Pogosto so polne nesporazumov, dvomov in preizpraševanja o lastnih mejah ter odražajo razmerja moči v družbi in (ne)avtonomnost žensk pri uveljavljanju spolnih pravic v seksu, ki je soglasen.

Ogled gledališkega projekta, ki podira tabuje, so priporočili tudi v Inštitutu 8. marec.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice