Liu Zakrajsek
Pet, 17.2.2023 19:55
Ljubljanska knjigarna z velikim srcem.

V samem osrčju Ljubljane v zavetrju grajskega griča domuje prva specializirana otroška knjigarna v Sloveniji, ki že več kot desetletje dokazuje, da sta tako otroška kot mladinska literatura čarobni svet domišljije in znanja, ki si zasluži ter zahteva poseben prostor zase. 

Knjigarna Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki se nahaja v Mestnem domu na Krekovem trgu, je prav tak poseben prostor, v katerem se lahko izgubimo med neštetimi slikanicami ter občudujemo dela priznanih slovenskih ilustratork in ilustratorjev, ki so v njej naprodaj.

Knjigarna, ki je svoja vrata odprla že leta 2010, je tiste vrste pravljična knjigarna, ki pod eno streho združuje mladinsko in otroško literarno produkcijo z domačih in tujih knjižnih trgov ter mnoge manjše in neodvisne založbe.

V uredništvu smo obiskali knjigarno Lutkovnega gledališča Ljubljana in se pogovarjali z njeno dolgoletno vodjo Natašo Vižintin, ki nad knjigarno bdi že od samega začetka.

Širok nabor naslovov knjig za najmlajše in najstnike

»Leta 2010 smo knjigarno naprej oddajali založbi Kres, tedaj smo bili še v franšizi z založbo Sanje. Istega leta smo tudi preselili blagajno, ki se zdaj nahaja kar sredi knjigarne.

Ko sem sama prevzela vodenje knjigarne, sem ugotovila da je to neka posebna dinamika; včasih smo imeli namreč prodajo vstopnic in prodajo knjig ločeni. Zdaj je knjigarna odprta in obratuje skupaj z blagajno,« pove Nataša Vižintin. 

Naslovi slikanic nas v knjigarni Lutkovnega gledališča Ljubljana pozdravljajo v velikem številu. Knjigarna ponuja izredno širok nabor naslovov knjig, tako za najmlajše kot tudi za najstnike.

Izbor naslovov v knjigarni ne prepuščajo naključju, temveč ga pripravljajo kar sami.

»Najprej smo bili glede izbora precej vezani na Konzorcij, zdaj ga opravljamo sami,« pove Nataša, ki poudarja, da v knjigarni sicer stalno spremljajo knjižno produkcijo in novosti na knjižnem trgu.

»Zdi se mi dragoceno, da je naša knjigarna specializirana, saj to olajša nakup. Kadar potujem opažam, da takih knjigarn ni veliko niti v tujini. Rada povem, da nas je pred časom obiskala znana nemška ilustratorka in pisateljica Antje Damm, ki je imela tu delavnico.

Pri kosilu nam je dejala, da ji je njena agentka povedala, da mora v Ljubljani nujno obiskati otroško knjigarno 'pri kenguruju', torej poleg skulpture kenguruja pred našim gledališčem. Ko je prišla sem je presenečeno ugotovila, da gre prav za našo knjigarno.«

 Knjižna ponudba in izzivi otroške književnosti

Posebnost knjigarne Lutkovnega gledališča Ljubljana je zagotovo tudi to, da ponuja t. i. silent books, torej 'neme' slikanice brez teksta, kjer si bralka in bralec sama ustvarita zgodbo skozi sliko. To pomeni, da prav vsak v takšni knjigi najde svojo zgodbo.

Zelo popularna slikanica takšne vrste je bila slikanica Maje Kastelic Deček in hiša, v tem trenutku je veliko uspeha požela slikanica Ferdo, veliki ptič Andreje Peklar, nam pove Nataša, ki je posebej ponosna tudi na dejstvo, da v Knjigarni Lutkovnega gledališča Ljubljana sodelujejo z založbami kot so VigeVageKnjige, Zala ali založba Sonček, ki so manjše, a izjemno pomembne založbe.

Kakšne pa so pravzaprav specifike literarne produkcije za mlajše bralsko občinstvo?

»Izziv pisanja za mlajše bralce in otroke je predvsem to, da je lahko sicer knjiga oziroma slikanica, ki jo ustvariš čudovita, a je prezahtevna za majhne otroke in premalo zahtevna za starejše.

Potrebno je prepoznati svojo ciljno publiko skozi izkušnje in delati tudi na tem, kako se knjige predstavi otroški publiki,« trdi Nataša, ki si je skozi desetletje vodenja knjigarne pridobila dragocene uvide na področju knjižne produkcije za otroke in mladino.

Z Natašo smo se med pogovorom dotaknili tudi obdobja epidemije, ki je bilo za knjigarne velika preizkušnja, saj so ostajale zaprte za javnost.

Med epidemijo je tako tudi knjigarna Lutkovnega gledališča Ljubljana utrpela velike izgube. Nataša omenja, kako naporno je bilo obdobje dveh let med zaprtjem, ko je slovensko knjigotrštvo tudi sicer doživelo konkreten pretres.

»Naša knjigarna nima spletne trgovine, smo pa našim obiskovalcem in strankam omogočili osebni prevzem, česar so se izjemno razveselili.«

Knjigarna je tudi prostor branja

Segment knjigarne Lutkovnega gledališča Ljubljana je z velikim kavčem, mizicami in raznobarvnimi otroškimi stoli mišljen kot čitalnica, ki je odprta za prebiranje knjig in druženje ter skupno branje odraslih in otrok.

V preteklih letih je knjigarna v čitalnici gostila tudi serijo literarnih branj z naslovom Skozi tisočere zgodbe, na katera so povabili priznane slovenske igralce, ki so gostili bralne urice za najmlajše.

Nataša poudarja, da čitalnico vedno z veseljem odstopi avtorjem, pisateljem in založnikom za predstavitve knjig in bralna srečanja, kar vključuje tudi manj uveljavljene avtorice in avtorje, ki želijo javno predstaviti svoja dela.

Poleg tega pa je knjigarna Lutkovnega gledališča Ljubljana neke vrste galerijski prostor, razstavlja namreč dela slovenskih ilustratork in ilustratorjev, ki so v knjigarni tudi na prodaj.  

»Trenutno imamo v knjigarni razstavljene ilustracije Zavetišča za zavržene rastline, umetniškega tandema, ki ga sestavljata Anamari Hrup in Eva Jera Hanžek. Sicer pa sodelujemo z zares ogromnim številom slovenskih ilustratork in ilustratorjev, v knjigarni prodajamo njihova dela in jih tudi razstavljamo. To mi je zelo dragoceno,« poudarja Nataša, ko si skupaj ogledujemo izbrana dela.

Kot posebnost med ljubljanskimi in slovenskimi knjigarnami je tako Knjigarna Lutkovnega gledališča Ljubljana zavetje otroških in mladinskih knjig ter neprecenljiva svetla točka mestnega življenja za otroke in mlade, bodočo generacijo bralcev, ki jo s svojo vizijo pomaga vzgajati in navdihovati na vsakem koraku odraščanja.

Starejše novice