Foto: Nela Poberžnik-logotip Ljubljanskega pesniškega maratona
Pia Seidl
Pon, 21.3.2022 06:30
Ob svetovnem dnevu poezije, ki ga obeležujemo 21. marca, bo ta dan na več lokacijah v mestu prvič potekal Ljubljanski pesniški maraton.

Ljubljana je že leta 2010 nosila naslov svetovna prestolnica knjige, od leta 2015 pa je ponosna nosilka naziva Unescovo mesto literature in članica Unescove mreže kreativnih mest.

UNESCO je leta 1999 prvi spomladanski razglasil za svetovni dan poezije

Že nekaj let zapored na svetovni dan poezije v Ljubljani na različnih lokacijah poteka branje poezije, letos pa se dogodki prvič združujejo v Ljubljanski pesniški maraton.

Na katerih lokacijah bo potekal pesniški maraton?

Program se bo pričel na Vodnikovi domačiji v Šiški in se bo nato skozi ves dan razširil na različnih lokacijah po mestu:

 9.00–11.30 Vodnikova domačija Šiška, Vodnikova 65

12.00–14.30 Klub Channel Zero, AKC Metelkova, Metelkova 4

15.00–17.30 ŠKUC, Stari trg 21

18.00–20.30 Center za poezijo Tomaža Šalamuna, Cankarjeva 5

21.00–23.30 Društvo slovenskih pisateljev, Tomšičeva 12

Popoldne bo bralce poezije med hojo z ene na drugo lokacijo spremljala pesniška grupa Pero Srce.

Pridružite se bralcem poezije

Z Mestne občine Ljubljana sporočajo, da vse, ki dogajanje zanima, se lahko pridružijo bralcem poezije. Prijave zbirajo po elektronski pošti [email protected] ali na samih lokacijah branja.

Želijo si, da si vsakdo izbere sebi najljubšo lokacijo, oziroma željeno uro nastopa in pred mikrofonom deset minut prebira svoje pesmi ali pesmi, ki so jo ali ga zaznamovale skozi življenje.

Branje bo moderiral Dejan Koban. Pesniški maraton bo na vseh lokacijah spremljala tudi POP UP KNJIGARNA POEZIJE, ki jo pripravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature.

Ljubljana: Unescovo mesto literature od leta 2015

Ljubljana je stalni naziv mesto literature, ki ga Unesco podeljuje mestom z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom, ki se zavedajo pomena kulture in knjige za trajnostni razvoj mesta, prejela decembra 2015.

Tudi v prihodnje je želja, da naprej spodbujajo bogato literarno dogajanje v mestu s Slovenskimi dnevi knjig, s Knjižnico pod krošnjami, z Vodnikovo domačijo, z Mestno knjižnico Ljubljana, s Slovenskim knjižnim sejmom ...

Starejše novice