Slika je simbolična.
Liu Zakrajsek
Pet, 5.5.2023 09:14
Festival Prepišno uredništvo bo naslednji teden v znamenju žanra.

Med 8. in 11. majem bo v čisto novih prostorih založbe LUD Literatura, na Trubarjevi 51, potekal tradicionalni festival Prepišno uredništvo, ki bo tokrat v znamenju žanrske literature.

Postregel bo s kar 13 dogodki, na katere je vstop za vse knjižne navdušence in navdušenke prost. Letošnjo rdečo nit festivala povzema tudi naslov: Mešano na žanru. Dogodek organizirajo Veronika Šoster, Martin Justin in Andrej Hočevar

Letošnje dogajanje na svojih socialnih omrežjih napovedujejo s premislekom o žanrski literaturi, ki je še vedno pogosto porinjena v ozadje:

»Žanr nas pogosto spravlja v zadrego. Obkroža ga mnogo predsodkov: da gre za neresno, shematično literaturo, ki zanima le nišno občinstvo, da branje žanra ponuja zgolj preprost eskapizem.

Na Oddelku za primerjalno književnost na ljubljanski Filozofski fakulteti na primer še vedno ne boste našli nobenega predmeta, posvečenega žanrskemu pisanju. A nas zna žanr tudi očarati. Dobro napisan žanrski roman lahko postavi kritično ogledali družbi, potuji nekatere njene aspekte in pomembno prispeva k razumevanju sveta, v katerem živimo.

Kje je torej mesto žanra? Ima tudi eskapizem, ki ga ponuja, svojo vrednost? Kaj pa žanr v Sloveniji? Kaj naj si mislimo o navdušenju slovenskih bralk in bralcev nad kriminalko? Zakaj se nekateri drugi žanri tu nikoli niso prijeli? Je žanr za založbe tvegana ali varna izbira?«

Pri založbi so sicer pred kratkim predstavili novo žanrsko zbirko Piknik. Na dogodkih boste tako izbrane naslove lahko kupili po akcijskih cenah.

Starejše novice