Slika je simbolična
Patricija Fašalek
Ned, 11.9.2022 14:00
V Mestni knjižnici Ljubljana se s programom za promocijo branja in literarnimi prireditvami za odrasle in otroke tudi letos pridružujejo Nacionalnemu mesecu skupnega branja 2022.

Izhodišče letošnje nacionalne bralne akcije je misel irskega pisatelja in politika Richarda Steela: »Branje je za duha to, kar je telovadba za telo.« 

V tem času bodo lahko obiskovalci obiskali raznovrstne dogodke, ki promovirajo bralno kulturo: predstavitve knjig, literarna srečanja, bralna druženja, pogovori o knjigah, predavanja o popotovanjih po svetu, pravljične urice za otroke, sprehod po poteh literarne Ljubljane.

Predstavitve knjig

12. september: Joži: biografski roman o življenju Jožice Avbelj  

Dramaturginja, urednica, publicistka in kritičarka Petra Pogorevc je med platnice ujela še eno legendo slovenskega gledališča, igralko Jožico Avbelj. Avtorica uspe spet ujeti žar osebe, ki jo slika pred nami, kronološko zapisano delo pa nas vodi vse od igralkinega otroštva do njenih velikih gledaliških vlog. O energiji, radosti in navdihu, ki so se sproščali med druženji in ob nastajanju knjige, bosta avtorici spregovorili v pogovoru z Metodom Pevcem. Dogodek poteka v sodelovanju z založbo Beletrina in v sklopu pogovorov Beletrinini trubadurji. 

15. september: Brezpotja, Od Grintovcev do Zahodnih Julijcev – Vladimir Habjan

Vladimir Habjan, publicist, urednik Planinskega Vestnika, gornik in poznavalec gora bo ob svoji prenovljeni izdaji vodnika z naslovom Brezpotja (založba Sidarta, 2022) spregovoril o brezpotjih in gorništvu v slovenskih gorah. Vodnik je obogaten z novimi fotografijami in preglednimi akvarelnimi skicami Danila Cedilnika – Dena. Pogovor bo vodila Zdenka Mihelič.

19. september: Mohopedija – Uroš Buh

Mohopedija – nezaključena biografska škrbina o kolesarskem življenju in uspehih Mateja Mohoriča. Avtor knjige Uroš Buh nam bo skupaj z gostom, urednikom in založnikom založbe Aktivni mediji Boštjanom Svetetom, tudi nekdanjim kolesarjem, predstavil kako in zakaj je knjiga nastala in odstrl še kakšno skrivnost iz Matejevega kolesarskega uspeha.

20. september: Križ čez Nepal – Viki Grošelj

Viki Grošelj je 46 let po prvem obisku Nepala dokončal svojo zamisel prečenja te himalajske dežele v smereh sever – jug in vzhod – zahod. Dokončanje teh zadnjih odprav najbolj osmišlja vsa njegova soočanja in čustvovanja s to himalajsko deželo. Prav vsak dan, preživet v Nepalu, je pomemben delček bogatega mozaika, ki ga je na tej poti tudi osebnostno močno zaznamoval.

Bralne skupine

8. september: Knjižna doživetja – Tina Šfiligoj

Novo sezono srečanj začenjamo s pregledom naslovov, ki smo jih prebirali letošnje poletje. Poletno debato bomo nadaljevali  s pogovorom o prvi knjigi s seznama, Piknik pri Hanging Rocku avstralske pisateljice Joan Lindsay. Po literarni predlogi je bil leta 1975 posnet film. Skupina se bo sestajala enkrat mesečno, predvidoma drugo sredo v mesecu.

19. september: Slovanski bralni klub: Da capo

Na jesenskem srečanju Slovanskega bralnega kluba bomo spregovorili o knjigi poljskega avtorja Jerzyja Franczaka. V romanu spoznamo Kamila, ki vse počne po predpisanem scenariju: vpiše se na študij, poišče službo in si ustvari družino.

29. september: Brati in obstati

Po poletju bomo srečanja začeli s pogovorom o kratkem romanu Dina Pešuta – Očetov sinko, ki predstavlja izkušnjo »milenijske« generacije, obtežene z obeti svetle prihodnosti in realnostjo, ki jih danes pušča praznih rok. Mlad pesnik se v knjigi izpoveduje brez zadržkov, z rahlo grenkobo in duhovitostjo, medtem ko skuša vzpostaviti stik z bolnim očetom, še prej pa premisliti njun odnos in njunima generacijama. Bralna skupina se srečuje preko Zoom-a, vodita pa jo Špela Plestenjak in Staša Kumše.

Pogovor

7. september: Na drugi strani samoumevnosti – Mirjana Šernek

Aksinja Kermauner in Ifigenija Simonović bosta predstavili pesnico in glasbenico Mirjano Šernek, ki je izdala že dve pesniški zbirki, dve neposredni melodiji o stiku z naravo in ljudmi. V njen svet ne prodirajo sončni žarki, zaznavni z očmi,  a nikakor ni temen. Zaznava in opisuje ga tako, da odpira oči videčim, ki oko jemljejo kot nekaj samoumevnega.

Bralna akcija

15. september-15. november: Slovanski fokus: južnoslovanske književnosti

Z letošnjo bralno akcijo Slovanski fokus, ki se bo odvijala med 15. septembrom in 15. novembrom 2022, se bomo osredotočili na literaturo južnoslovanskih dežel: Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Severne Makedonije, Slovenije in Srbije. Iz omenjenih držav smo izbrali zanimiva in kakovostna literarna dela ter oblikovali priporočilni seznam, ki obsega 24 bralnih namigov.

13. september: Slovanski fokus: južnoslovanske književnosti

V okviru ciklusa izobraževalnih dogodkov Slovanski fokus z različnih zornih kotov osvetljujemo slovanske književnosti. Na drugem srečanju se bomo posvetili bogati literarni tradiciji južnoslovanskih dežel. Dogodek je v prvi vrsti namenjen knjižničarjem – informatorjem splošnih knjižnic, hkrati pa je odprt za vso zainteresirano splošno javnost (uporabnike knjižnic).

Pravljični sprehod po Ljubljani za otroke

19. september 

Mladinska pisateljica Ida Mlakar Črnič nas bo popeljala po središču Ljubljane ter pripovedovala zgodbe. Predstavila bo literaturo, spomenike in kulturne ustanove, ki so povezane z branjem. Vabljeni, da se skupaj sprehodimo skozi mesto ter odkrijemo pravljične zaklade, ki jih skriva naša prestolnica. V primeru dežja sprehod odpade. Prijava: [email protected].

Starejše novice