Foto: Branka Keser
Patricija Fašalek
Pon, 5.9.2022 20:00
V Ljubljani je bil danes solidarnostni shod v znak podpore žrtvam spolnega nasilja.

Raziskovalna skupina Rezistenca je danes organizirala solidarnostni shod z naslovom Nisi sama, kjer lahko ljudje izrazijo svojo podporo žrtvam spolnega nasilja. Marš se je začel ob 19. uri na Metelkovi.

»Zgodovina je polna ženske solidarnosti in podpore. Nujno je, da tudi tokrat zavzamemo ulice! Kot da groza spolnega nasilja ni sama po sebi dovolj in preveč, jo mediji uporabljajo za ustvarjanje politične nestabilnosti in pretresov,« so organizatorji zapisali v opis dogodka.

Shod žrtve opominja, da niso same in da nasilje, ki se jim je zgodilo, skupaj s travmo, s katero se spopadajo, nista spregledana. 

»Pomembne ste!«

Udeleženci shoda so tako žrtve podprli na poti do njihovega duševnega miru. Poudarjajo, da razumejo njihovo potrebo po anonimnosti in vzpostavljanju distance do ljudi, dogodkov in institucij.

»S solidarnim maršem želimo sporočiti, da nikakor ne nosite odgovornosti za nasilna dejana, ki so vam bila storjena, ter da prav tako ne nosite odgovornosti za vse, kar se je zgodilo (ali se bo zgodilo) po tem,« so izpostavili organizatorji.

S shodom žrtvam izkazujejo podporo tudi pri nabiranju novih moči in jim sporočajo: »Pomembne ste in zaslužite si srečno in mirno življenje!«

Vsaka na svoji poti do okrevanja

»Vsaka bo šla po svoji poti okrevanja, vsekakor pa imate podporo ne glede na to, ali se odločite dejanje prijaviti ali ne. O svojem telesu in svojem življenju odločate same!«

Shod se je pričel na Muzejski ploščadi pri Metelkovi, udeleženci so pot nadaljevali mimo Ministrstva za kulturo, prostorov Fotopuba, vse do Trga republike. 

Starejše novice