Vir: Mestna občina Ljubljana
Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Tor, 7.9.2021 11:02
V septembru se bodo v Ljubljani odvijali trije kulturni festivali.

September je mesec živahnega kulturnega dogajanja. Tukaj je nekaj festivalov, ki bodo potekali v Ljubljani. 

Festival Hiša strpnosti

Festival Hiša strpnosti je kulturni dogodek, ki ga organizirata Mini teater in Judovski kulturni center in ki s številnimi filmskimi projekcijami, izobraževalnimi jutri, pogovori, koncerti in razstavami širi idejo o strpnosti in pomenu spoštovanja, tako medsebojnega kot spoštovanja različnosti.

Festival bo potekal bo od 8. do 14. septembra

S skrbno izbranim umetniškim programom opozarja na probleme sodobne družbe in spodbuja k razmišljanju ter razpravam o strpnosti, izključevanju in sovraštvu do marginaliziranih skupin.

Filmi, ki bodo na sporedu letošnjega Festivala Hiša strpnosti, so prejeli številna priznanja na najpomembnejših svetovnih festivalih ali so bili nominirani za najuglednejše nagrade.

Najpomembnejši del festivala so izobraževalna jutra za mlade, kjer filme povezujejo z različnimi predavanji. Vsi dogodki v okviru festivala so brezplačni

Festival Lezbična četrt

Festival Lezbična četrt bo v sedmi ediciji fokus usmeril na manjšine znotraj manjšin, na obrobne, spregledane lezbične kontekste. Trajal bo od 7. do 12. septembra

V okviru festivala bodo na ogled dokumentarni filmi, pospremljenimi s predavanji in pogovori, literarni večeri, glasbeni dogodki in različne umetniške delavnice.

Eden ključnih dogodkov bo otvoritev spletnega LGBT arhiva na Inštitutu za novejšo zgodovino, ob otvoritvi pa si bo mogoče ogledati tudi fizično razstavo izbora arhiviranih vsebin.

Festival Vilenica

Mednarodni literarni festival Vilenica je srečanje pesnikov, pisateljev, dramatikov in esejistov iz Srednje Evrope, ki ga organizira Društvo slovenskih pisateljev. Trajal bo od 7. do 12. septembra.

Osrednji dogodek festivala je vse od prve Vilenice, ki je potekala leta 1986, podelitev mednarodne literarne nagrade vilenica za vrhunske dosežke na področju literarnega ustvarjanja in esejistike.

Osrednje geslo letošnjega festivala je Strah in pogum, kakor je svojo zbirko novel, ki obravnava razliko med človekovim zgodovinskim poslanstvom in njegovo človečnostjo, naslovil Edvard Kocbek, ki se ga bodo letos spominjali ob 40. obletnici njegove smrti.

Ali je strah le druga plat poguma? pa bo osrednje vprašanje Vilenice 2021 kot odziv na čas, v katerem smo se zaradi svetovne pandemije znašli v fizični, a tudi vse večji socialni in psihološki izoliranosti, omejeni na virtualne stike.

Festivala se udeležujejo ugledni evropski književniki in književnice, slovenski avtor v središču pa je pesnik Milan Dekleva.

Starejše novice