K. B.
Čet, 7.12.2023 19:20
Premiera dokumentarnega filma »Moč dotika« v Kinu Šiška v Ljubljani je požela odlične odzive.

»Moč dotika« je prvi dokumentarni film v slovenskem prostoru, ki predstavlja svet ljudi, ki poslušajo s srcem in gledajo z dlanmi - življenje z gluhoslepoto, prekmurskega režiserja Jožeta Glažarja.

Film moč dotika - Trailer

Prekmurski režiser Jože Glažar se ukvarja predvsem z dokumentaristiko

Ideja za film je bila najprej zamišljena kot promocijski film, vendar se je hitro izkazalo, da bo iz tega nekaj več, in sicer dokumentarni film. Tudi v prihodnje se bo režiser posvečal predvsem dokumentarnim filmom.

Režiser je s tematiko filma »Moč dotika« dobro seznanjen, pozna tudi zakonodajo na tem področju in se zaveda, s kakšnimi problemi se gluhoslepi vsakodnevno soočajo.

»Ti ljudje še vedno niso enaki nam. Mi imamo srečo, da normalno funkcioniramo, moramo se zavedati, da je gluhoslepota netipična invalidnost. Dokler lahko vidiš in slišiš še vedno lahko dobro funkcioniraš, če pa ne, pa življenje postane težje.«

Po sinočnji premieri nam je Glažar zaupal, da ga spremljajo zelo pozitivni občutki. Verjame, da so ustvarili izdelek, ki bo imel pozitiven doprinos družbi. Tudi publika je po njegovem mnenju film zelo dobro in toplo sprejela.

»Pomembno je, da so tudi drugi spoznali temo in se seznanili s problematiko.«

Namignil je tudi, da bo film v kratkem dostopen tudi širši javnosti.

Namen filma je prikazati raznolikost gluhoslepote in moč jezika gluhoslepih, ki temelji na dotiku

Potrebe oseb z gluhoslepoto so individualne in specifične, odvisne so od okvare, njene jakosti, sposobnosti delovanja v okolju in od podpore družinskega okolja navaja Združenje gluhoslepih Slovenije DLAN.

Življenje gluhoslepih je morda za večino nas nepredstavljivo, saj se na vid in sluh opiramo za skoraj vse dnevne aktivnosti. Tako tudi združenje DLAN poudarja, da osebe z gluhoslepoto potrebujejo prilagojene storitve in specifično strokovno pomoč.

V filmu so predstavili tudi življenje Zvezdane

Zvezdana Marija Matičić, ki je v drugi svetovni vojni oglušela in oslepela zaradi nemškega bombnega napada, je pred kratkim sodelovala v našem projektu Odkrito na spletu in se je predstavila tudi v filmu. 

Kot je dejala, je naš privilegij, da vidimo in slišimo, zato smo dolžni, da naredimo korak bližje k takim ljudem in jim pomagamo.

Na premieri tudi slavnostni gosti

Slavnostna govornica na dogodku je bila gospa Vlasta Nussdorfer. Dogodka sta se udeležila tudi predsednik vlade Robert Golob in ambasadorka pravic gluhoslepih Tina Gaber.

Starejše novice