Slika je simbolična.
STA
Pet, 31.3.2023 20:00
Ljubljanska urbana regija z novo strategijo razvoja kulture.

Svet Ljubljanske urbane regije (LUR) je potrdil strategijo razvoja kulture v regiji do leta 2027, ki je, kot so zapisali, prva tovrstna regijska strategija v Sloveniji. Vsebuje deset strateških projektov regijskega značaja in 28 projektov medobčinskega sodelovanja. Seznanil se je tudi z novim zakonom o celostnem prometnem načrtovanju.

Strategija razvoja kulture v LUR 2023-2027 predstavlja pomemben gradnik razvoja kulture v regiji in ji daje širši pomen, saj vključuje tudi druga pomembna razvojna področja in medresorska povezovanja, kot so trajnostna mobilnost, turizem, gospodarstvo, ohranjanje narave in naravne dediščine, so po četrtkovi seji sveta sporočili iz Regionalne razvojne agencije LUR.

Po njihovih pojasnilih gre za izredno konkreten dokument, ki vsebuje deset strateških projektov regijskega značaja.

Gre za projekte, kot so Regijski inkubator - program za uresničevanje idej mladih v LUR, Neznani Plečnik - Plečnikova dela na območju LUR, Tour de culture - s kolesom do kulture v LUR, Animus - odkrivanje sakralne dediščine, Bobri na potepu po LUR - festival kulturno-umetnostne vzgoje, Novi prostori ustvarjalnosti, Novi kinoprostori v LUR, Kulturni vzgib, Mreža rezidenčnih prostorov v LUR in Varuhi čebel.

Poleg tega pa so občine v dokument umestile še 28 projektov medobčinskega sodelovanja.

Kot je poudarila direktorica Regionalne razvojne agencije LUR Lilijana Madjar, bodo zdaj sledila skupna prizadevanja za implementacijo dokumenta oziroma realizacijo projektov, pri čemer bo izjemnega pomena iskanje primernih evropskih in drugih virov za njihovo izvedbo.

Svet se je na četrtkovi seji seznanil tudi z vsebino novega zakona o celostnem prometnem načrtovanju, ki ureja cilje in načela celostnega prometnega načrtovanja, pripravo celostnih prometnih strategij, njihovo vsebino in postopek izdelave, presojo kakovosti ter povezovanje prometnega in prostorskega načrtovanja.

Po besedah predsednika sveta LUR in župana Mestne občine Ljubljana Zorana Jankovića občine LUR na tem področju že sedaj odlično sodelujejo.

Uspešno so se povezale že v okviru priprave prve regijske celostne prometne strategije, v pretekli perspektivi je bilo vzpostavljenih kar nekaj kolesarskih poti, prav tako se mestne linije LPP podaljšujejo v primestne občine, odlična pa da je tudi zasedenost večine P+R.

Ob tem je napovedal prihod novih avtobusov LPP na vodik, 20 jih pričakujejo junija 2024, že februarja 2024 pa naj bi zaživela prva polnilnica na vodik, ki je predvidena v Stanežičah.

Kar se tiče urejanja prometa na državni ravni, je ponovno izpostavil, da je železniški promet tisti, ki lahko ključno spremeni prometno situacijo, zato bo tukaj bistvenega pomena izgradnja železniške infrastrukture.

Člani Sveta LUR so med drugim imenovali dva nova nadomestna člana LUR v Razvojnem svetu kohezijske regije Zahodna Slovenija, in sicer sta to postala župan Občine Mengeš Bogo Ropotar in župan Občine Škofljica Primož Cimerman.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice