Protesti v Iranu po smrti Mahse Amini
Ljubljanainfo
Sre, 19.10.2022 18:00
V Mednarodnem grafičnem likovnem centru Ljubljana bo jutri performans iranske umetnice Sare Afzali, ki se poklanja iranskim ženskam v borbi za svobodo.

Mahsa Amini je bilo ime dvaindvajsetletnemu iranskemu dekletu, ki je bila septembra aretirana in pretepena zaradi domnevno nepravilnega nošenja hidžaba, naglavnega pokrivala.

Pretepla jo je iranska moralna policija, islamska verska policija, ki aretira in kaznuje vse, ki ne spoštujejo islamskega kodeksa oblačenja. V Iranu je kazen za nenošenje hidžaba lahko priprtje, zapor, denarna kazen ali celo bičanje, a v primeru Mahse Amini naj bi šlo zgolj za nepravilno nošenje.

Amini je tri dni pozneje za posledicami poškodb umrla v bolnišnici in četudi so iranski forenziki poskušali njeno smrt prikazati kot smrt zaradi bolezenskega stanja, posledico operacije možganskega tumorja, ki ga je imela pri osmih letih, je sprožila revolucijo.

Iranske ženske so odšle na ulice in začele množično protestirati proti kratenju svobode in zatiralskemu islamskemu režimu, ki v Iranu vlada od leta 1979.

Protestnice so si snemale naglavne rute in jih zažgale v kresovih ali pa so si simbolično odrezale lase - to je nekatere med njimi tudi stalo življenja. Po nekaterih podatkih naj bi v protestih do zdaj umrlo več kot sto ljudi.

Usoda Mahse Amini in dogajanje v Iranu je navdihnilo performans Sare Afzali, v Sloveniji živeče iranske pesnice, novinarke in likovne umetnice, ki bo jutri ob 18. uri potekal v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na Gradu Tivoli v Ljubljani.

Naslov performansa je Žina, kar je kurdsko ime za deklice, ki pomeni »ta, ki daje življenje« ali »novo življenje«, hkrati pa je bilo to tudi drugo ime Mahse Amini.

»V skladu s starodavno perzijsko tradicijo je striženje las simboliziralo žalovanje, po smrti Mahse (Žine) Amini pa je dobilo nov pomen – tako v Iranu kot drugod po svetu je postalo simbol upora proti zatiralskemu režimu.

Ta predstava je tihi glas med tisočerimi vzkliki žensk v moji državi, ki so življenje vzele v svoje roke, se odpravile na ulice in stopile pred pištole, ki so bile uperjene vanje, pri tem pa skandirale: 'Ženske, življenje, svoboda!,« je o svojem performansu zapisala umetnica.

Performans je del programa evropskega projekta In from the Margins, ki ga financira program Ustvarjalna Evropa.

Projekt si prizadeva odpraviti ovire in ustvariti priložnosti za migrantske umetnike in lokalne skupnosti, da sodelujejo in se učijo drug od drugega. Vstop je prost.

Starejše novice