Prikaz notranjosti novega Športnega centra Ilirija (foto: MOL/Atelje Lorenz Peter).
Ljubljanainfo
Ned, 19.5.2024 05:00
Znova so sklenili dodatek k osnovni pogodbi. Se bo Športni center Ilirija vseeno odprl že jeseni, kot je napovedal župan?

Konec aprila je ljubljanska občina z družbo Makro 5 Gradnje spet sklenila aneks, že 13. aneks k osnovni gradbeni pogodbi za končanje Športnega centra Ilirija, poroča Delo. 

Podizvajalcem bodo z dodatkom k osnovni pogodbi izplačali še skoraj dva milijona evrov, natančneje 1,9 milijona evrov. 

Predzadnji, 12. aneks za dokončanje Ilirije je bil istemu podjetju sicer sklenjen konec marca, ko se je cena dvignila za 1,2 milijona evrov

Odprtje še vedno jeseni

Vrednost največjega športnega projekta, ki se trenutno gradi v Ljubljani, je ocenjen na kar 65,2 milijona evrov, je nedavno povedal župan Ljubljane Zoran Janković

Po njegovih napovedih naj bi ga odprli jeseni, čeprav naj bi ga po prvotnih napovedih otvorili že poleti.

Zakaj toliko aneksov?

Pogodba med  ljubljansko občino in koprskim gradbenim podjetjem sklenjena februarja 2022, prvi aneks pa že konec maja istega leta, do sredine aprila lani so anekse sklepali na dobre tri mesece

Od  januarja lani pa do konca aprila sta jih MOL in glavni izvajalec sklenila deset, poroča Delo

Kopališče Ilirija je bilo nazadnje obnovljeno leta 2016, takrat so za obnovo dali slabih 90 tisoč evrov (foto: MOL/Nik Rovan).

Na zadnji novinarski konferenci je župan Zoran janković na vprašanje, zakaj toliko aneksev odgovoril, da podražitve vedno so, a gre za to, kaj bo občina odobrila.

Nekoč najmodernejše kopališče, po prenovi sodoben športni center

Kopališče Ilirija je bilo odprto spomladi 1929 in je bilo takrat eno najmodernejših v Evropi. 

Sedanji olimpijski bazen je razen manjših sprememb tako rekoč enak kot ob izgradnji, po prenovi pa bomo v Ljubljani dobili sodoben športni center s pokritim olimpijskim bazenom.

Kopališče Ilirija je bilo nazadnje obnovljeno leta 2016 (foto: MOL/Nik Rovan).

Poleg pokritega olimpijskega bazena in trenažnega bazena z vsemi spremljajočimi prostori obsegal še Muzej Stanka Bloudka, večjo dvorano za rekreacijo, odbojko in košarko, manjšo dvorano za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorano za borilne športe.

Nova povezava parka Tivoli z  mestom

V podzemni garaži bodo uredili parkirna mesta, na novo pa bodo uredili tudi zeleno okolico. Hkrati bodo z novogradnjo sledili zahtevam varovanja kulturne dediščine in ohranili pročelje sedanje stavbe ter z oživitvijo Lattermanovega drevoreda na novo povezali park Tivoli z mestom.

Zadnja prenova je bila leta 2016

Zadnja prenova kopališča Ilirija je bila leta 2016, vrednost projekta je bila slabih 89 tisoč evrov. Fundacija za šport je prispevala 25.000 evrov, Plavalni klub Ilirija pa je prispeval ostalo. Mestna občina Ljubljana v kritju stroškov ni bila udeležena.

Do leta 2016 kopališče Ilirija ni bilo v celoti prenovljeno vse od leta 1974 in je bilo že v zelo slabem stanju. Takrat so  prenovili fasado, tuše, toalete, ploščad, bazensko školjko, teraso za sončenje in kabine

Starejše novice