Foto: Mediaspeed
Ljubljanainfo
Pon, 6.2.2023 16:00
Ana Roš bo tri mesece stregla v restavraciji v hotelu Slon na Nazorjevi ulici. 

Ana Roš Stojan, vrhunska kuharska mojstrica, je v soboto, 4. februarja, v Ljubljani svečano odprla vrata svojega pop up bistroja Ana in Slon.

Tokratni kulinarični meni svetovno znane chefinje predstavlja okrog dvajset različnih jedi, ki so zasnovane v obliki majhnih grižljajev. Meni se bo sicer ves čas spreminjal, saj bo zasnovan glede na sezonsko ponudno na trgu.

Kljub temu da je meni proprosto zasnovan: iz predjedi, glavne jedi in sladice, boste svoje brbončiče lahko kar tri mesece vseeno razvajali z raznovrstnim naborom jedi. 

Kulinarični meni

Trenutno se na meniju nahaja osem predjedi, ki vključujejo artičoke, ostrige, ceviche iz školjk, parmigiana, pečeno korenje z dodatki, sestavljeno solata s tržnice, s humusom in misom ter kostni mozeg s kruhom in solato.

Za krožnik predjedi je potrebno odšteti nekje od 14 do 18 evrov.

Glavne jedi zajemajo tortilje, srnin hrbet, pašto s paradižnikovo omako, sirov fondi, pečen treviški radič ter najbolj znan recept Hiše Franko: hladen rostbif. Cene za glavne jedi se gibljejo od 22 do 30 evrov.

V ponudbi so tudi štiri sladice in sicer creme brule iz zelenega čaja, tarte tatin iz listnatega testa z mlečnim sladoledom in palačinke v pikantni omaki dulce de leche. Cene pa od osem do 14 evrov.

Zasoljene cene?

Vse od odprtja pop up bistroja v javnosti odmevajo predvsem postavljene cene izbranih krožnikov, za katere je večina ljudi mnenja, da naj bi bile previsoke. 

Ana Roš sicer pravi, da so se pri cenah orientirali po Milanu, da pa so ji ljubljanski gostinci dejali, da naj bi bile postavljene cene za tovrstno ponudbo vseeno prenizke.

Kljub javnem zgražanjem nad cenami pa je veliko takih, ki so Roševi stopili v bran. Eden izmed tovrstnih je tudi urednik Cankarjeve založbe Aljoša Herlamov, ki je ob cenovni polemiki na svojem Twitter profilu zapisal: »Visoka kulinarika je za ljudi, ki si to lahko privoščijo.«

Kako najbolje priti skozi? 

Za vse tiste, ki jih hrana res zanima vendar ne želijo, da jih končna cena udari po denarnici, Roš priporoča, da se združijo recimo štirje in vsak naroči svojo predjed, glavno jed in sladico.

Naročene jedi se da nato na sredo mize, kjer lahko vsak poskusi vse. Dvanajst okusov bi v tem primeru, po jedcu, stalo približno 55 evrov.

Starejše novice