Foto: MOL
Ljubljanainfo
Pon, 18.9.2023 13:29
Edini košček divjine za Ljubljančane, a red mora biti.

Kar nekaj je takih, ki bi raje videli, da Mestna občina Ljubljana Golovca ne bi ureja, saj je to – spet za nekatere – edini košček divjine, ki je preostal Ljubljančanom.

Na Mestni občini Ljubljana pravijo, da Golovca ne urejajo prekomerno, ampak toliko, »da je tudi lastnikom gozdov omogočen dostop do gozdov takrat, ko je to potrebno«.

A ekstremni vremenski pojavi so naredili svoje, zato morajo pristojni poskrbeti, da so izpostavljeni deli, kjer so že imeli posledice vetroloma oziroma žledoloma, dostopni.

»Pomembno je tudi zavedanje uporabnikov, da je 85 odstotkov Golovca v privatni lasti in da si je Mestna občina Ljubljana dolžna prizadevati tudi za njihovo korist.«

Na lastno pest

In ker je tolikšen del v zasebni lasti, se dogaja tudi, da lastniki marsikaj postorijo na lastno pest.

Tako so bile pod pot v smeri Hrušice vgrajene cevi – domnevno zato, da bi jo ohranili suho. Voda pa, ki se izliva iz cevi, razjeda zemljo, razjeda pa se ob vsakem deževju veča. Veča se tudi jarek na zgornji strani poti, kjer priteka voda. Grozi torej, da bo kmalu vse zgrmelo v globel.

Prepust je vgradil eden od lastnikov.

»Kolikor nam je znano, zadevo obravnava gozdarska inšpekcija, stanje pa se dejansko počasi poslabšuje,« so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Starejše novice