Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ustvarjeno dne
Čet, 27.10.2022 14:33
V soboto, 29. oktobra, boste lahko preizkusili novo interaktivno aplikacijo Immersium Digitaln, ki vam bo omogočila potopitev v čas Rimskega imperija za še bolj doživeto izkušnjo preteklosti. 

Obogatena resničnost rimske predhodnice Ljubljane bo v soboto, 29. oktobra, med 10. in 18. uro, na voljo vsem obiskovalcem Arheološkega parka Emona.

Obiskovalci bodo lahko prvič preizkusili novo interaktivno aplikacijo Immersium, v kateri gre za mešanico turističnega vodnika in lova na zaklad, ki uporabniku omogoča bolj doživeto in predvsem zapomnljivo izkušnjo obiska arheološkega parka.

Interktivna aplikacija, ki bo snovala na poglobljenem in doživetem pripovedovanju zgodb, bo ob uporabi novih tehnologij omogoča številne nove možnosti interpretacije dediščine, zaradi česar bo še posebej atraktivna za mlajše obiskovalce.

Obiskovalec ne bo več zgolj pasivni opazovalec

Cilj projekta je bill končni razvoj novega modela sodelovanja za kulturni in ustvarjalni sektor ter raziskovanje možnosti, ki ga dediščinskim ustanovam daje tako imenovano poglobljeno pripovedovanje zgodb za izboljšanje kulturne izkušnje.

»Mobilna aplikacija sledi trendom interaktivnosti in igrifikacije.

Obiskovalec ni več pasivni opazovalec, ampak akter v zgodbi, v kateri sam sprejema odločitve in rešuje naloge, vsebinsko povezane z lokacijami, ki jih obiskuje,« je povedal soustanovitelj platforme Nexto Tadej Štrok.

Aplikacija je del stalne ponudbe in situ arheoloških parkov in je namenjena posameznikom, odraslim, mladim odraslim in vsem, ki si upajo podati v interaktivne svetove zgodb preteklosti.

»Obisk arheoloških parkov in spoznavanje rimske dediščine radi povezujemo z ogledovanjem kamnitih ostankov na tleh in branjem informativnih tabel.

Na srečo nam tehnologija danes omogoča, da lahko že z uporabo lastnih mobilnih telefonov, uporabo aplikacij in virtualne resničnosti dosegamo povsem nove načine interpretacije in nova doživetja. Z aplikacijo lahko sedaj antiko poglobljeno doživljamo kar na in situ lokaciji,« še za konec doda vodja ekipe in vodja službe za komuniciranje Muzeja in galerij mesta Ljubljane Nejc Kovačič.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice