Foto: Nepremičnine.net
Ljubljanainfo
Čet, 16.3.2023 16:00
Garsonjera obsega eno sobo, v kateri je kuhinja z omaro, kavčem, ki se raztegne v ležišče, in kopalnico.

V Ljubljani, kjer je stanovanjska problematika najbolj izrazita, je že nekaj časa opaziti porast kletnih prostorov v blokih, preurejenih v miniaturna stanovanja.

Morda ste se kdaj zgražali ob gledanju posnetkov iz Hong Konga, kjer najrevnejši sloj prebivalstva živi v stanovanjih, na črno razdeljenih na majhne enote, tako imenovane »coffin homes«. Ena enota sprejme eno osebo, takšno ime pa so dobili, ker so nekateri le malo večji od krste, tako da se stanovalec v njih ne more niti dvigniti ali stegniti nog. Eno kopalnico in kuhinjo si prebivalci teh enot seveda delijo.

Takšna stanovanja so posledica nepremičninskega buma v enem najdražjih mest na svetu, kjer pa so stanovanja pokupili premožni, tisti brez denarja za drage nepremičnine pa se morajo znajti drugače. 

Realnost pa tudi v Sloveniji za nekatere ni bistveno bolj rožnata.

Tako je bralce nepremičninskih portalov pred časom razburil oglas za manj kot 20 kvadratnih metrov veliko garsonjero v kleti staromeščanske stavbe na Poljanah, ki se je znašla tudi na instagram profilu Domozlom.

Kletno stanovanje z le enim majhnim oknom - oziroma bolje rečeno lino - je bilo oglaševano kot prostorno in svetlo, a je bolj spominjalo na zaporniško celico.

Te dni se je na portalu Nepremičnine pojavil še en oglas podobnega tipa.

Prodaja se garsonjera v kleti enega od ljubljanskih blokov v Dravljah, ki je po fotografijah sodeč trenutno v uporabi.

Garsonjera obsega pičlih 14 kvadratov ali eno sobo, v kateri je kuhinja z omaro, kavčem, ki se raztegne v ležišče, in kopalnico. Glede na to, da gre za stanovanje v kleti, seveda ni oken, razen drobne line.

Zahteva prodajalca je poleg tega še, da mu kupec povrne pol stroškov pri prodaji.

V Dravljah oziroma Šiški nasploh, kjer je število stanovanjskih naselij precejšnje, je spreminjanje kletnih prostorov večstanovanjskih blokov v garsonjere očitno že ustaljena praksa, saj so Slovenske novice že leta 2021 poročale o dveh kletnih prostorih, velikih 14,5 in 14,6 kvadrata, ki so ju preuredili v stanovanja in prodajali za 53.000 evrov.

Prav tako je v enem od blokov v znanem naselju v Dravljah ob izhodu iz kletnih prostorov v garaže mogoče opaziti vrata, ki so videti kot vrata v stanovanjsko enoto.

Ali gre v katerem izmed teh treh primerov za garsonjero s portala Nepremičnine, nam ni uspelo ugotoviti.

Starejše novice