Vir: Mestna knjižnica Ljubljana
Selma Špendl
Čet, 15.12.2022 18:00
Čisto prava knjižnica v malem in prostor za srečevanje vseh generacij.

Bibliobus je rdeči avtobus, ki pa je v resnici knjižnica na štirih kolesih, ki enkrat tedensko, 14-dnevno ali enkrat mesečno privablja vse starostne skupine po svojih 48 postajališčih v Ljubljani in ostalih dvetih občinah.

Na svojo prvo pot je krenil že oktobra 1974 z namenom, da bi knjižno in neknjižno gradivo pripeljati v kraje, ki so od splošne knjižnice oddaljeni.

Ker nekatere kraje obišče le nekje desetkrat v letu imajo lahko uporabniki bibilobusa izbrano gradivo doma 75 dni.

Urnik rdečega avtobusa je sestavljen eno leto vnaprej, na svoji poti pa obiskuje tudi svoje varovance v specializiranih zavodih kot so Otroci iz Zavoda za gluhe in naglušne v Ljubljani, Zavod Janez Levca in zapornice na Igu, ki se zanimajo predvsem za psihološke tematike in ljubezenske romane.

Pot ga zanese tudi do doma starejših občanov Trnovo, vrtcev in šol.

Zbirka bibliobusa obsega okrog 6000 enot gradiva

V potojoči knjižnici spodbujajo prost pristop do gradiva zato je knjižnica zasnovana tako, da se lahko uporabniki zelo hitro znajdejo med med policami - tako kot v vsaki splošni knjižnici. 

»Kadar pride na obisk bibliobus, tisti čas mine kot, bi trenil,« je za časopis Ljubljana dejala Marija Poljanec, že 36-let zvesta bralka iz Iške vasi.

Bibliobus, ki je trenutno v uporabi je letnik 2007 in je že četrto vozilo v vrsti. Zaradi vse pogostejših okvar sicer že nestrpno pričakujejo novega, ki ga bo zamenjal jeseni prihodnje leto.

Da knjige slučajno ne bi »poletele« so police v bibliobusu postavljenje pod kotom, ki poskrbi da gradivo ostane na svojem mestu.  

Prav tako je pomembno, da vrsto knjig dopolnjujejo s pravkar vrnjenimi, saj s tem poskrbijo, da ni vrzeli med knjigami ter da te stojijo tesno skupaj.

Starejše novice