Branka Keser
Selma Špendl
Sre, 12.10.2022 09:05
Bo letos zaradi varčevanja z elektriko prišlo do omejitev pri okrasitvi Ljubljane? Ljubljanski župan Zoran Janković sporoča: »Ljudem bi radi dali svetlobo upanja.«

Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj naslovil perečo problematiko varčevanja z energijo v povezavi z letošnjo javno osvetlitvijo ter predvsem praznično okrasitvijo prestolnice.

»Pripravili smo se na več možnih rešitev. Dejstvo je, da mi postavljamo 50 kilometrov lučk in da jih postavljamo tudi zato, ker bi radi ljudem dali neko svetlobo upanja«, je izpostavil.

Poudaril je tudi, da naj bi se že včeraj sestali še z dvanajstimi občinami, ki so družbenice Javnega holdinga Ljubljana, s katerimi bodo govorili o skupnih rešitvah glede energetskega varčevanja.

Na mizi naj bi tako bilo več možnih ukrepov. Med njimi so tudi predlogi o potencialnemu prižigu lučk samo v popoldanskih urah in ugašanju proti jutru ali mogoče celo že ob polnoči. 

Kolikšna je poraba?

Župan je povedal, da je lansko leto decemberski strošek elektrike za 50 kilometrov praznične osvetlitve znašal le 2660 evrov. Cena novoletne razsvetljave za štiranajst ur pa 57 evrov.

Ker na določenih predelih zaradi lučk ni bilo potrebe po javni razsvetljavi, so jo lansko leto na teh predelih tudi ugašali, zaradi česar je dejanski strošek nato posledično znašal celo manj kot tisoč evrov.

Energetika Ljubljana ne bo ciljala na dobiček

Zagotavlja, da se ob energetskih varčevalnih ukrepih ljubljanska mestna občina ne bo zatekala k zapiranju javnih objektov. Telovadnice, bazeni, knjižnice in vsi ostali kulturni objekti tako ostajajo odprti, saj bi zaprtje nekaterih omenjenih objektov po županovih besedah lahko imelo negativne učinke tudi na zdravje. 

Župan je zagotovil, da Energetika Ljubljana letos z daljinskim ogrevanjem in drugimi dejavnostmi ne bo ciljala na dobiček.

 Vsem meščanom in meščankam naj bi ob regulatornih ukrepih zagotovila najnižje možne cene.

Na Mestni občini Ljubljana se tako pripravljajo za popolnoma običajno praznično vzdušje, ki smo ga bili deležni še pred koronskimi časi.

Pričakuje, da bodo, če ne bo prišlo do poslabšanja stanja okužb s koronavirusom, program veselega decembra tudi uspešno izpeljali. 

Starejše novice