Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 4.8.2022 12:57
Bojan Babič se je danes odzval na svojo razrešitev z mesta načelnika Upravne enote Ljubljana.

Bojan Babič je danes dejal, se na razrešitev ne bo pritožil, ker pritožba ne zadrži razrešitve, prepričan pa je, da brez nujnih sistemskih sprememb na Upravni enoti Ljubljana, ki jo pesti pomanjkanje kadrov, razmer ne bo mogoče rešiti.

Babič je za razrešitev z mesta načelnika ljubljanske upravne enote izvedel v petek, ko je bil na dopustu, v ponedeljek pa jo je že dobil na mizo. Kot je dejal, ga je odločitev ministrice za javno upravo Sanje Ajanovič Hovnik »relativno presenetila«, vendar pa je njena odločitev legitimna. 

»Moja zgodba tukaj je končana«

Na sklep o razrešitvi se sicer lahko pritoži, a pravi, da ne ve, na kaj bi se pritožil, saj zakon ministru omogoča, da v prvem letu po izvolitvi brez pojasnila razreši vodilne. »Moja zgodba tukaj je končana,« je dejal.

Prav tako meni, da njegova razrešitev ni bila politično motivirana. Spomnil je, da je bil na mesto načelnika ljubljanske upravne enote imenovan leta 2019 v času vlade Marjana Šarca, slednji je član vlade tudi zdaj. 

Ministrica za javno upravo v sklepu o razrešitvi sicer ni posebej navedla razlogov za svojo odločitev, je navedel.

Babič je uvodoma poudaril, da se v zvezi z njegovo razrešitvijo »širijo razne novice«, sam pa želi pokazati drugo plat medalje. Spomnil je, da je vodenje upravne enote pred slabimi tremi leti prevzel v času stavke zaposlenih, kar je rešil s sklenitvijo sporazuma z zaposlenimi in načrtom postopnega reševanja težav na enoti. 

Področje državljanstev danes izvaja tekoče

Že ob začetku njegovega mandata so se pojavljale tudi težave pri podeljevanju državljanstev za tujce, na katere so ti takrat čakali približno dve leti. Babič pravi, da so te zaostanke uredili. 

»Spremenili smo kar nekaj stvari, tudi nekatere ljudi smo prerazporedili na to področje, tako da se področje državljanstev danes izvaja tekoče, torej v rokih.«

Med svojimi dosežki je izpostavil tudi reorganizacijo ljubljanske upravne enote, kjer so s šestih lokacij prešli na dve lokaciji. Pred njegovim prihodom so bili na upravni enoti tudi »ogromni zaostanki« pri izdaji gradbenih dovoljenj, kar so izboljšali, je poudaril.

»Verjetno niste slišali veliko pritožb, kar se tiče izdaje gradbenih dovoljenj, vseh zadev na področju kmetijstva, socialnih zadev in ostalih. Mislim, da smo bili na teh področjih precej uspešni. 

Predvsem na področju izdajanja gradbenih dovoljenj so bili pred mojim prihodom ogromni zaostanki, ki smo jih zmanjšali. Še vedno pa nismo na tekočem,« je pojasnil.

Pomanjkanje kadrov

Babič je med drugim opozoril na pomanjkanje kadrov. Razloge vidi tudi v tem, da so zaposleni na upravnih enotah slabše plačani kot na primerljivih delovnih mestih drugje v javni upravi, zato jih je težko zadržati.

Kot pravi, zaposleni na upravni enoti tudi ne morejo napredovati, zato jih je zelo težko stimulirati, da bi delali bolj kakovostno, hitreje, »bolj na kožo strankam«. 

Izpostavil je tudi, da ljubljanska upravna enota pokriva delovno področje 14 ministrstev, kar pomeni zelo široko paleto opravil, storitev in nalog.

Spremembe potrebne na sistemski ravni

Glede zaostankov na oddelku za tujce je med drugim poudaril, da se ti povečujejo že sedem let. Samo iz lanskega v letošnje leto se je preneslo več kot 10.000 nerešenih vlog, ob čemer se soočajo tudi z velikim pritiskom delodajalcev, ki iščejo zaposlene, saj smo v obdobju konjunkture, gradbeništvo cveti. 

Na oddelku za tujce je trenutno zaposlenih 26 ljudi, ki rešujejo vloge tujcev, da bi lahko omenjene vloge reševali tekoče, pa bi jih potrebovali 40, je poudaril.

Meni, da razmer ne bo mogoče izboljšati brez zadostnega števila strokovnega kadra. Po njegovem mnenju težav tudi ne bo mogoče rešiti samo z organizacijskimi ukrepi znotraj upravnih enot. 

»To je začaran krog, iz katerega v tem trenutku ne vidim drugega izhoda kot to, da se nekaj na sistemski ravni spremeni,« je med drugim poudaril.

Starejše novice