Ljubljanainfo
Sre, 27.9.2023 16:00
Bomo letos po dolgem času v zimskih mesecih ponovno deležni nizkih temperatur in polno snega? Takšna je srednjeročna napoved.

Meteorološka zima traja od 1. decembra do 28. februarja, na portalu Ciklon.si pa so objavili prvo srednjeročno napoved za letošnjo zimo.

Kako mrzla bo letošnja zima?

Na Ciklon.si zaradi visoke sončne aktivnosti letos niso veliki optimisti za zimo z obilnim sneženjem in dolgotrajnim mrazom.

»Pred nami je še oktober, mesec, ko se bo začel krepiti polarni vrtinec in hitro bomo videli, kakšen bo začetek, večina izračunov zaenkraz kaže na polarni vrtinec, ki vsaj na začetku ne bi smel biti premočan,« so zapisali.

Na vremenske razmere letošnjo zimo bo vplival El Niño

Tudi po napovedih Severe Weather nas v zimskih mesecih čakajo toplejše temperature od povprečja in to v večjem delu zahodne in osrednje Evrope.

Nižje temperature v zimskih mesecih bodo predvsem v severnih in severovzhodnih krajih Evrope.

Vremenske razmere letošnjo zimo naj bi krojil El Niño, ki navadno traja med devet in 12 mesecev, kar naj bi po napovedih vremenoslovcev vplivalo na nadpovprečno toplo in suho zimo.

Kaj je El Niño?

El Niño je naravni vremenski pojav, običajno povezan z dvigom temperature po vsem svetu ter sušo in obilnim deževjem v nekaterih delih sveta.

Vpliv vremenskega pojava El Nino naj bi se nadaljeval vse do pomladi leta 2025, ko bo njegov vpliv popustil, v tem času pa lahko podre prizadevanja sveta za omejitev segrevanja ozračja za 1,5 stopinje Celzija, saj je pričakovati, da bo njegov pojav še dodatno segrel planet.

Starejše novice