Ljubljanainfo
Ned, 14.8.2022 14:00
Luka, star le deset let, s pomočjo družine vodi čisto pravi posel. Že štiri sezone na svoji stojnici ob cesti prodaja sladke lubenice, ki rastejo na njivi za domačo hišo.

Cvetkovske lubenice so lubenice komaj 10-letnega dečka Luka Hanželiča iz vasi Cvetkovci v občini Ormož. Luka živi na zelenjadarski kmetiji Hanželič, kjer je s kmetijstvom odraščal. 

Na tej njivi, kjer danes plodov dajejo Lukove lubenice, je nekaj let nazaj rastel česen, pripoveduje deček, ki si, ko bo odrasel, želi postati kmet. Česen tisto leto ni uspel, zato se je takrat komaj šest letnemu Luki porodila ideja - na njivi bi lahko zorele sladke lubenice. 

Letos že četrto leto družina goji lubenice, ki so del ponudbe Hanželičeve kmetije. Lubenice so glavna niša mladega kmeta, a v njegovi posodi ob cesti se znajdejo tudi domače melone.

Od setve pa do pobiranja - lubenice so več kot le počitniško delo 

Že res, da so lubenice poletni sadež, a Luka v velike okrogle buče vlaga mesece dela. Semena mora na njivi najprej posejati. Luka dobro pozna različne vrste lubenic, na svoji stojnici pa prodaja vrsti 'Bedouin' in 'Fire ball'

Ob obisku Ptujinfo nam zaupa, da je letos letina lubenic dobra. Ta sladki sadež potrebuje veliko sonca in toplote, česar letos ni manjkalo, a tudi veliko vode, za kar pa poskrbijo z zalivanjem njive. 

»Letos je odlična letina. Letos so veliko večje kot lani,« je zadovoljen Luka. 

Razloži, da je treba semena zalivati manj. Na njivo položijo še biorazgradljivo folijo, opremljena pa je tudi z namakalnim sistemom, ki Luki olajša kmetovanje.

Sadike preselijo na njivo in takrat se prične znatnejše zalivanje. Dokler se ne pojavijo cvetovi, zalivajo nekoliko manj, nadaljuje deček, po cvetenju pa začno nastajati okrogle lubenice, ki pa za zdravo rast potrebujejo veliko vode. 

Pri delu Luki pomaga vsa družina, a delo na stojnici je njegova odgovornost. Vsak dan, od 9.00 pa do 19.00, skrbi, da stojnica ne sameva. Ta sicer stoji ob glavni cesti skozi vas Cvetkovci, zaradi pisane table cvetkovskih lubenic, pa jo je nemogoče zgrešiti.

Denar od prodaje vsak dan skrbno prešteje, dnevno bilanco vodi sam. Na začetku sta mu pri tem pomagala mama Darja in oče Anton, z leti pa si je pridobil tako zaupanje, da poskrbi tudi za finančni del svojega posla. 

S svojim zaslužkom si vsako leto kaj privošči. Tako si je skozi zadnja leta že kupil bazen, novo trobento in kolo. Letos o tem, kako bo porabil sadove svojega dela, še razmišlja. 

Zelenjadarska kmetija že več kot 30 let 

Luka ponosno pove, da babica in dedek zelenjavo pridelujeta in prodajata že več kot trideset let. Trenutno gojijo papriko, zelje, cvetačo, kolerabo, kumare, paradižnik, korenje. 

Bo nadaljeval družinski posel? Vprašamo ga, kaj si želi postati, ko odraste. »Najbolj se nagibam k kmetu. Ali pa strojniku,« hitro odgovori. Ve, da za poklic kmeta potrebuje znanje iz mnogo različnih področjih. 

Luka na stojnici vztraja že četrto leto, zdaj stojnice ne obiskujejo le sosedi, sladke lubenice so kupili že mnogi turisti, celo vojaki, pa znani gasilec Sašo Dobnik

»Lani so bili pri meni že Nemci, Nizozemci, Francozi, Italijani, Hrvati, Čehi, Madžari, veliko jih je bilo iz drugih držav. Včasih pridejo policaji, še bolj pa me je presenetilo, ko so prišli z motorji, pa tudi Slovenska vojska,« ponosno našteva Luka. 

Večno vprašanje - kako izbrati pravo, sladko lubenico? 

Luka, ki se zdaj že četrto leto ukvarja z vzgojo lubenic, pa si je skozi čas pridobil veliko znanja. Zato nam z lahkoto svetuje, kako izbrati pravo, sladko lubenico. 

Najbolj je pomembno, da na lubenici poiščemo rumeno liso. Ta rumena lisa kaže, da je lubenica zrela in pripravljena. Po lubenici potrka, da zaslišimo votel zvok. 

Hitro nas opozori, da ima dobra, sladka lubenica votel zvok. »Kot da bi trkal po lobanji,« pojasni. 

Ko jo doma pričnemo rezati, pa je odličen znak, da lubenica začne pokati. Pravi, da je pokanje znak, da bo zares sladka in okusna. Tako kot zdaj že znane Cvetkovske lubenice.

Starejše novice