Foto: Nik Rovan
Nika Vajnhandl
Sob, 27.3.2021 07:57
V kampanji Človek, čuvaj svoje mesto v ospredje tokrat postavljajo odnos do mestnih gozdov ter ozaveščanje o ustreznem ravnanju in vedenju v njih.

V Ljubljani poteka tradicionalna spomladanska okoljska akcija Za lepšo Ljubljano, v okviru katere na Mestni občini Ljubljana začenjajo tudi letošnje aktivnosti družbeno odgovorne kampanje Človek, čuvaj svoje mesto. V ospredje tokrat postavljajo odnos do mestnih gozdov ter ozaveščanje o ustreznem ravnanju in vedenju v njih.

V soboto, 27. marca, bo potekala tudi skupna čistilna akcija Mestne občine Ljubljana.

Človek, čuvaj svoj mestni gozd in ne puščaj sledi

Osnovno vodilo ob obisku mestnega gozda naj bo: Ne puščajmo sledi. 

To pomeni, da ne poškodujemo rastja, ne vznemirjamo gozdnih živali, ne kurimo ognja, ne ranimo gozdnih tal, odpadke pa odnesemo s seboj. 

Skladno s tem novi kreativni plakati Človek, ali se ti zdi to v redu? opominjajo na odgovorno vedenje tudi v mestnih gozdovih.

Aktivnosti kampanje Človek, čuvaj svoje mesto sovpadajo tudi z izobraževalnimi in ozaveščevalnimi sporočili Bonton v mestnem gozdu in Mestni gozd nas bogati, ki so jih pripravili v okviru projekta URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih.

Skrbimo za mestni gozd

Če želimo gozd ohraniti tudi za prihodnje generacije, moramo zanj ustrezno skrbeti vsi, zato so se na Mestni občini Ljubljana usmerili v preventivo, obveščanje, vzgojo in izobraževanje, ki spodbujajo vzorno ravnanje v gozdu. 

Plakat in zloženka Bonton v mestnem gozdu, ki sta namenjena krepitvi zavedanja o pomenu gozda v mestu, obiskovalce gozdov opozarjata na primerno vedenje v mestnem gozdu, na spoštovanje lastnine in občudovanje njegovih lepot ter skrivnosti. 

Ob obisku gozda sledimo štirim načelom bontona, in sicer spoštovanju narave, spoštovanju drugih, spoštovanju lastnine ter spoštovanju lokalnih skupnosti.

S plakatom Mestni gozd nas bogati želijo izpostaviti, da mestni gozd:

  •  krepi naše zdravje in prispeva k boljšemu počutju;
  •  je naravni vir lesa, gozdnih plodov in sadežev, cvetov, zelišč in drugih uporabnih surovin; 
  • je pomemben rezervoar čiste pitne vode in je dom številnim organizmom, kar povečuje biotsko raznovrstnost;
  • blaži podnebne spremembe, prispeva k čistejšemu zraku, niža visoke temperature, zmanjšuje hrup ter varuje pred poplavami in erozijo tal;
  • je tudi najboljša igralnica in učilnica v naravi.

Ker se o odgovornem ravnanju učimo od mladih nog, so izobraževalno-ozaveščevalne tiskovine, ki jih izpostavljajo tudi v videu URBforDAN vas vabi v mestni gozd Golovec, nedavno razdelili po ljubljanskih vrtcih in šolah. 

Obiskovalce, uporabnike in lastnike gozda prosijo, da si z odgovornim in spoštljivim ravnanjem prizadevajo, da bo naš skupni mestni gozd ohranil svojo vitalnost in še dolgo izboljševal kakovost življenja v mestu.

Izjemen porast odpadkov na zelenih površinah v središču akcije Za lepšo Ljubljano

V središče letošnje akcije Za lepšo Ljubljano letos postavljajo naš odnos do odlaganja odpadkov. Epidemija covid 19 je spremenila odnos nekaterih meščank in meščanov do okolja. Zaradi zaprtih lokalov, velikega porasta embalaže »za s seboj« ter druženja in tudi popivanja na zelenih površinah opažamo, da so koši za odpadke na travnih površinah, v parkih in na otroških igriščih hitreje polni ter da odpadki pogosto ležijo na tleh ali ob klopeh. 

Tudi v tem primeru lahko povzamemo: ne puščajmo sledi.

Akcija Za lepšo Ljubljano je priložnost, da tudi sodelavke in sodelavci Mestne uprave ter javnih podjetij in zavodov, ki delujejo pod okriljem Mestne občine Ljubljano, poskrbijo za okolje, zato danes, 27. marca 2021, pripravljajo skupno akcijo čiščenja okolja. 

Čistili bodo predvsem območje parka Tivoli, Koseškega bajerja, Rakovnika in Zajčje dobrave. 

Čistilne akcije pripravljajo tudi v Četrtnih skupnostih Mestne občine Ljubljana. Za rokavice in vrečke za udeležence akcij bodo poskrbeli v javnem podjetju Voka Snaga.

Kot smo že poročali, danes poteka tudi tradicionalna akcija čiščenja Ljubljanice, ki jo pripravlja Turizem Ljubljana v sodelovanju z Društvom za podvodne aktivnosti Vivera. V dopoldanskih urah bodo ribiči čistili reko od Ribiškega doma Barje do Prul, kjer bodo odpadke ročno odlagali v vreče in kontejner na bregu ter jih nato odpeljali na deponijo.

Predvidoma ob 11. uri bodo na vstopni točki na Golovec na Rakovniku še simbolično odprli in si ogledali novo urbano opremo na Golovcu, ki so jo uredili v okviru evropskega projekta URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih. 

Vse aktivnosti bodo izpeljali v skladu z ukrepi in navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom.

Na javnih površinah odpadki ne spadajo nikamor drugam kot v zabojnike in ulične koške – če so ti že polni ali pa če imate večje kose embalaže, prosijo, da odpadke odnesete s seboj.

Starejše novice