Ljubljanainfo
Čet, 1.6.2023 12:30
Pomurje še vedno pretresa incident na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota. Na dogajanje na soboški srednji šoli se je sedaj odzvala tudi Dijaška organizacija Slovenije.

Kot smo poročali, so v uredništvo Sobotainfo prispele informacije, da naj bi dijakinja Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota dlje časa grozila sošolcem, da jih bo ubila. 

Spomnimo ...

Dijakinja naj bi po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah sošolcem pošiljala fotografije nožev.

Policijska uprava Murska Sobota je za Sobotainfo pojasnila, da so bili v sredo, 24. maja 2023, obveščeni, da na eni izmed srednjih šol v Murski Soboti med dijaki krožijo sporočila z neprimerno vsebino.

Po doslej zbranih obvestilih so policisti ugotovili, da preko družbenega omrežja krožijo sporočila z grozilno vsebino.

»Policisti so še istega dne na šoli opravili več razgovorov z dijaki, pristojnimi predstavniki šole ter starši. V nadaljevanju sledi še zbiranje obvestil in vključitev drugih pristojnih institucij,« so pojasnili iz Policijske uprave Murska Sobota, ob tem pa dodali, da bo na Okrožno državno sodišče podana kazenska ovadba oziroma poročilo.

Domino efekt srbske tragedije

Po razkritju dogajanja v Murski Soboti smo se za odziv na pretresljiv dogodek obrnili tudi na Dijaško organizacijo Slovenije, ki zastopa interes in pravice mladih.

»Dogodek v Murski Soboti je po našem prepričanju domino efekt srbske tragedije, kjer kot rešitev vidimo dobro in taktično podkrepljeno preventivo,« pojasnjujejo pojav groženj na soboški srednji šoli in izpostavljajo možne ukrepe.

Ena izmed poglavitnih nalog organizacije je opozarjanje na zagotavljanje nemotenega izobraževalnega procesa, kot razlagajo, je njihova dolžnost, da se odzovejo na tovrstne incidente in na slovenske oblasti apelirajo, da celotno situacijo obravnavajo skrajno resno.

Tako so tudi ukrepali ob strelskem napadu v Srbiji. 

Z dopisom, ki je bil naslovljen na več pristojnih, so se odzvali na tragični šolski pokol. Ob tem pa poskušali poizvedeti več glede preventivnega ravnanja v smeri preprečevanja tovrstnih tragedij v naši državi. 

Ključen je natančen seznam preventivnih aktivnosti

Dijaška organizacija je v dopisu pristojne pozvala, da čim prej posredujejo natančen seznam aktivnosti na področju preventivnega prepoznavanja duševnih stisk mladih, preprečitve širjenja sovražnega govora in nasilja v družbi, s poudarkom na izobraževalnem sistemu.

V dopisu pristojnim organom so se poskušali tudi pozanimati, ali imajo slovenske oblasti pripravljen varnostni načrt v primeru pojava suma resne grožnje za slovensko mladino.

Policijske enote zgolj začasni ukrep, treba poiskati ustreznejše rešitve

V dijaški organizaciji podpirajo povečano varovanje in prisotnost pripadnikov policijskih enot v bližini šol, hkrati pa svarijo, da za daljše obdobje to ni optimalna rešitev, treba se je osredotočiti na vzrok samih dejanj:

»Ne zdi se pa nam sprejemljivo, da je to le začasni ukrep, ki dolgoročno ni vzdržen in ne zagotavlja preventive, saj ne odpravlja vzroka za tovrstna dejanja, ki največkrat tiči prav v slabem duševnem zdravju.«

Rešitev vidijo predvsem v skupnem trudu, po njihovem mnenju je treba varnost mladostnikov zagotoviti na sistemski kot tudi operativni ravni, le s tem se jim lahko omogoči stabilen razvoj v zrele in odgovorne posameznike. 

Dijaška organizacija Slovenije nasilju ostro nasprotuje, tako v sklopu organizacije neprestano organizirajo različne dogodke, raznorazna srečanja, proti nasilju se borijo tudi z odzivi in dopisi pristojnim organom: 

»Vsak posameznik nosi odgovornost soustvarjanja družbenega duha, v katerem ni prostora za nasilje, mora pa biti nična toleranca do vseh vrst nasilja.«

Da bi prišli do jedra problema medvrstniškega nasilja nemalokrat z mladimi, opravljajo tudi razne ankete, dijaška organizacija pa je bila ta mesec prisotna tudi na Festivalu duševnega zdravja.

»Rdeča nit vsega našega udejstvovanja je preventiva tovrstnih dogajanj na daljši rok in poučevanje mladih o samopomoči in pravilni reakciji ob morebitnem soočenju z neposrednim ali posrednim nasiljem,« poudarjajo pomen preventivnega ravnanja. 

Dijaška organizacija Slovenije spodbuja vse mlade k udejstvovanju na vseh aktivnostih, ki jih ponuja. Za žrtve ali priče nasilja je mladostnikom na voljo tudi varuhinja dijakovih pravic.

Starejše novice