Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 20.1.2023 09:23
Univerza v Ljubljani in Mestna občina Ljubljana podpisali dogovor o dolgoročnem sodelovanju.

Rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković sta včeraj podpisala dogovor o dolgoročnem sodelovanju na področju trajnostnega razvoja, infrastrukture, kulture in umetnosti, urejanja nastanitvene problematike, promocije in organizacije dela, skupnih projektov in mednarodnega sodelovanja med obema institucijama.

Z Univerze v Ljubljani so sporočili, da ob dosedanjem odličnem sodelovanju med univerzo in mestno občino takega sporazuma obe instituciji še nista imeli.

Univerza v Ljubljani kot največja in najstarejša visokošolska ter znanstvenoraziskovalna ustanova v Sloveniji in prestolnica Ljubljana kot univerzitetno mesto bosta na podlagi sporazuma o sodelovanju vsako leto do konca januarja sprejeli akcijski načrt s konkretnimi projekti za tekoče leto.

Foto: Nik Rovan

Univerza v Ljubljani in mestna občina že vrsto let dobro sodelujeta pri koordinirani pripravi občinskega prostorskega načrta na način, da ta vključuje tudi potrebe univerze.

Univerza v Ljubljani tudi v prihodnjih letih načrtuje investicije v nove prostore svojih fakultet in akademij.

V decembru 2022 se je tako začela gradnja Kampusa Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Vrazov trg in novega objekta Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani, kmalu pa se bo začela tudi gradnja novih objektov Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani in Strojne fakultete Univerze v Ljubljani.

Ureja se tudi že dokumentacija za čimprejšnji začetek gradnje nove Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani na Roški v Ljubljani.

»Številne evropske univerze imajo podpisane sporazume o sodelovanju z mesti, v katerih domujejo, v Ljubljani pa do sedaj takšnega sporazuma nismo imeli.

Verjamem, da bo ta sporazum še izboljšal dosedanje odlično sodelovanje in omogočil tako Univerzi v Ljubljani kot univerzitetnemu mestu Ljubljana, da bomo bolj usklajeno sledili svojim razvojnim ciljem, ki so pogosto skupni,« je ob podpisu sporazuma dejal rektor prof. dr. Majdič.

Izpostavil je še, da je Univerza v Ljubljani s 6500 zaposlenimi eden največjih zaposlovalcev v Ljubljani, 40.000 študentov pa daje utrip mestu, saj predstavljajo več kot deset odstotkov prebivalstva Ljubljane.

Univerza v Ljubljani in mestna občina za večjo trajnostnost: kaj to prinaša študentom?

»Skupaj zato moramo slediti ciljem večje trajnosti v luči vse bolj perečih klimatskih sprememb, urejanja nastanitvenih zmogljivosti tako za študente kot zaposlene in tudi tujce, ki v vse večjem številu prihajajo na Univerzo v Ljubljani, prostorskemu razvoju Univerze v Ljubljani znotraj mesta.

Nenazadnje pa pričakujemo odlično in plodno sodelovanje tudi v okviru akcije evropske komisije sto evropskih ogljično nevtralnih mest, saj je Ljubljana eno od stotih evropskih mest, ki so se zavezala, da bodo do leta 2030 postala ogljično nevtralna,« zaključuje rektor.

Eden prvih večjih skupnih dogodkov univerze in mestne občine je lanska prva javna promocija doktoric in doktorjev znanosti ter podelitev priznanj za pomembna umetniška dela na Kongresnem trgu pred sedežem Univerze v Ljubljani.

Letos je prireditev načrtovana 9. junija.

Univerza v Ljubljani in mestna občina si bosta skupaj s pristojnimi ministrstvi prizadevali poiskati sistemsko rešitev za ureditev situacije Botaničnega vrta. Univerza bo sodelovala tudi pri aktivnostih v okviru novo nastajajočega Centra Rog.

Na področju trajnostnega razvoja bo pripravljen načrt za postavitev postaj Bicikelj v bližini tistih akademij oziroma fakultet, kjer teh postaj še ni.

Po opravljenih analizah se bodo preučile možnosti uvedbe dodatnih, morda hitrejših, avtobusnih linij, ki bi fakultete bolje povezale s centrom mesta.

Trenutno so najslabše povezane Biotehniška fakulteta, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo in Fakulteta za računalništvo in informatiko.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice