Ljubljanainfo
Pon, 28.11.2022 18:00
Univerza v Ljubljani ta teden obeležuje teden univerze. Ob 103. rojstnem dnevu univerze bodo predstavili najodličnejše raziskovalne dosežke ter podelili častne nazive, plakete, nagrade in priznanja.

»Ob obletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani vsako leto organiziramo Teden univerze, sklop svečanih prireditev, s katerim obeležimo rojstni dan naše najstarejše, največje in najbolj uspešne izobraževalne ustanove ter počastimo najpomembnejše dosežke preteklega leta,« je za Ljubljanainfo povedal rektor ljubljanske Univerze Gregor Majdič.

»Tudi to leto, ob 103. rojstnem dnevu univerze, bomo na slavnostnih dogodkih v Zbornični dvorani predstavili najodličnejše raziskovalne dosežke, podelili častne nazive, plakete, nagrade in priznanja tistim, ki so zaslužni za to, da je Univerza v Ljubljani iz leta v leto bolj uspešna.

V Tednu univerze tako praznujemo uspehe naših raziskovalk, raziskovalcev, študentk in študentov, ter naših strokovnih delavk in delavcev.

Vsi ti so zaslužni za izjemne rezultate Univerze v Ljubljani, tudi v mednarodnem merilu: Univerza v Ljubljani je namreč uvrščena med 500 najboljših univerz na svetu.  

V tem tednu želimo pokazati, kaj vse zmoremo, biti navdih in predvsem spodbuda, da bi delali še boljše, ne le v naši univerzitetni skupnosti, temveč tudi širše v družbi,« zaključuje rektor.

Široka paleta dogodkov, tudi voden ogled po dvorcu, v katerem domuje Univerza

Tradicionalni teden se je začel danes popoldne v zbornični dvorani s predstavitvijo 10 najodličnejših raziskovalnih dosežkov ljubljanske univerze v tem letu.

Jutri, v torek, bo slavnostna seja senata, ki predstavlja osrednji dogodek tedna. Na njej bodo podelili zlate plakete in svečane listine mladim visokošolskim učiteljicam, učiteljem in sodelavcem.

V sredo bodo podelili priznanja za najboljše študijske dosežke ter priznanja za dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti, v četrtek pa priznanja strokovnim sodelavkam in sodelavcem ter nazive zaslužnim profesoricam in profesorjem.

Petek pa bo v znamenju podelitve Prešernovih nagrad študentkam in študentom ljubljanske univerze ter dobrodelnega koncerta Srčna Univerza v Ljubljani, s katerim bodo zbirali sredstva za študente v materialni stiski.

Na koncertu bosta nastopila študentski simfonični orkester Grex Symphoniacorum Univerze v Ljubljani ter Combo band Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, ki bosta udeležence popeljala v praznično obarvan mesec december.

Vstopnico za koncert si udeleženci lahko zagotovijo s posredovanim potrdilom o nakazilu 30 EUR ali več na e-naslov [email protected]. Sredstva pa lahko nakažejo na transakcijski račun Zveze prijateljev mladine Slovenije ali poslanimi tremi sporočili na 1919 s ključno besedo SRCNAUL10.

Vsa zbrana sredstva bodo v celoti namenjena študentkam in študentom Univerze v Ljubljani, ki so se znašli v finančni stiski.

Organizatorji pa posebej izpostavljajo še vodene oglede po deželnem dvorcu, v katerem domuje Univerza - z njimi se bo teden univerze sklenil v soboto, 3. decembra .

Študentke Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani bodo obiskovalce popeljale po hodnikih in dvoranah 120 let starega deželnega dvorca.

Med ogledom, ki bo trajal manj kot eno uro, bodo predstavile muzejsko in umetniško zbirko Univerze v Ljubljani ter izpostavile nekaj najbolj pomembnih dogodkov v zgodovini najpomembnejše slovenske visokošolske in raziskovalne ustanove.

Prijave so obvezne, ogledi bodo potekali ob 10.00, 12.00, 14.00, 16.00 in 18.00 uri.

Starejše novice