Slika je simbolična
Pia Seidl
Pet, 12.5.2023 18:00
Duhove buri Facebook objava Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana, pod katero se je sprožil niz negativnih in žaljivih komentarjev, namenjenih romski etnični skupini.

Na objavo je eden od meščanov opozoril tudi na spletnem servisu Pobude meščanov. Zmotilo ga je, da so v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana pod svojo objavo zapisali kraj, od kod prihajajo zapuščeni psi, ki so živeli v neprimernih pogojih: odvzeti so bili iz romskega naselja.

Pod Facebook objavo so se namreč zvrstili žaljivi komentarji, vezani na romsko etnično skupino.

Napad na romsko etnično skupino

Med drugim so uporabniki družbenega omrežja zapisali: 

»Zakaj Romom sploh dovolijo imeti živali, saj je več kot očitno znano, da predvsem psi pri njih živijo v nehumanih razmerah.« 

 »Ne samo živali... Zakaj jim dovolijo živeti tako kot živijo, na črno in nelegalno. Pa še plačuje se jim za to.« 

Kaj je zapisal občan Mestne občine Ljubljana?

»Zavetišče je v blogu zapisalo, da ima štiri psičke odvzete zaradi neprimernih bivalnih pogojev iz romskega naselja, čeprav navadno ne poudarja, ko pridejo psi odvzeti zaradi neprimernih bivalnih pogojev iz slovenskih ali neromskih naselij.

Potem je linkalo objavo na svojo Facebook stran, ki pa je sprožila niz sovražnih komentarjev. Prosim za javno opravičilo in strokovno podlago razlogov za takšno etnično obarvano objavo. Hvala.«

Namen objave opozoriti na večje število »pasjih mamic« 

Na Mestni občini Ljubljana so v obrazložitev za tovrstno objavo prosili Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana, ki so v odgovoru med drugim zapisali, da obžalujejo, da je zapis kraja odvzema živali veterinarske inšpekcije sprožil nevšečne komentarje.

»Obveščamo vas, da je bil namen objave opozoriti na večje število »pasjih mamic« v Zavetišču Ljubljana, ki so bile v kratkem časovnem obdobju s strani veterinarske inšpekcije odvzete.

S člankom smo predstavili tudi življenje psičke Malie s tremi mladički v času do odvzema, kar je pomemben podatek za morebitne posvojitelje navedenih živali.

Življenje živali do prihoda v zavetišče namreč vpliva tudi na njihovo nadaljnje življenje. Za takšne pse je zato tudi težje najti ustreznega posvojitelja, saj so v večini primerov vedenjsko bolj občutljivi.

Med njimi so tudi te štiri psičke in njihovi mladički, ki potrebujejo veliko skrbi in primerne nege. Storili bomo vse potrebno, da neprimerni komentarji ne bodo več videni.«

Starejše novice