Foto: Bobo
Nika Vajnhandl
Pet, 3.12.2021 21:39
Tokratni petkov protest je bil namenjen opozarjanju na izginjajočo svobodo medijev.

Današnji petkov protest so v Ljubljani posvetili svobodi medijev. 

Tudi spletno tribuno civilne iniciative Glas ljudstva, ki se je odvila po protestu, so posvetili medijski in kulturni problematiki.

Kritizirali so politične pritiske na Radiotelevizijo Slovenije in STA.

V sporočilu za javnost so zapisali, da si vlada želi podrediti nacionalne medije in karseda omejiti medijsko svobodo: »To seveda počno z jasnim namenom: da bi lažje manipulirali in obvladovali množice, širili strankarsko propagando in laži.«

Izginjajoča svoboda medijev

Na protestu so opozorili na pomen svobode medijev in predali jasno sporočilo, da ne bodo dopustili podreditev Radiotelevizije Slovenije političnim interesom.

Kot smo poročali, so se petkovi protestniki združili s posamezniki iz mreže civilne družbe in nevladnih organizacij v iniciativo Glas ljudstva, ter napovedali politično udejstvovanje na naslednjih volitvah.

»Od vseh strank, ki bodo kandidirale na prihajajočih volitvah, bomo zahtevali,  da se zavzamejo za spremembo zakona in pravilnika, ki določa sestavo programskega sveta Radiotelevizije Sloveija in da nemudoma po volitvah razveljavijo vse škodljive poteze vlade Janeza Janše, s posebnim poudarkom na odpravi političnih kadrovanj in politizacije neodvisnih institucij,« napovedujejo.

Danes so na Trgu republike na to problematiko opozorili s postavljanjem simboličnega kipa izginjajoči medijski svobodi, ki naj bi v umetniški obliki povzel trenutno situacijo.

Starejše novice