Foto: Bobo
Nika Vajnhandl
Čet, 19.8.2021 13:02
Danes so postavili prvi znak, ki dovoljuje zavijanje v desno tudi pri rdeči luči.

Državni sekretar Aleš Mihelič se je danes ob 13. uri v luči sprejete Novele Zakona o pravilih cestnega prometa, ki prinaša novost zavijanja v desno pri rdeči luči na semaforju, udeležil postavitve prvega prometnega znaka za zavijanje v desno ob rdeči luči na semaforju.

Postavitev je potekala na križišču Celovške ceste in Kolesarske poti

»Gre za novo pravilo, ki sledi cilju povečati pretočnost v cestnem prometu,« je pojasnil državni sekretar Aleš Mihelič.

Takšen znak bodo po besedah Miheliča namestili le v preglednih križiščih, torej tam, kjer okoliščine to dopuščajo oziroma kjer bo upravljavec cest presodil, da je to dopustno.

V teh križiščih bodo imeli vozniki možnost, da se po lastni presoji odločijo, da kljub rdeči luči zapeljejo v desno, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Mihelič.

Kot je povedal Mihelič, so nekatere občine že pripravile nabor tovrstnih križišč, za državne ceste pa seznam križišč pripravlja direkcija za infrastrukturo.

Tudi po besedah direktorja Agencije za varnost prometa Jožeta Hribarja takšen ukrep lahko izboljša pretočnost prometa, hkrati pa pomeni večjo obveznost voznikov, ki se bodo morali dobro prepričati, ali lahko varno zapeljejo skozi križišče.

Na agenciji bodo v nadaljevanju z dodatnimi akcijami, tudi z videovsebinami, pisnimi gradivi in zloženkami, obveščali voznike o novem pravilu, je še pojasnil Hribar.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice