Foto: Bobo
STA
Čet, 19.8.2021 12:02
Janez Janša je na Twitterju naznanil, da bo testiranje na okužbo z novim koronavirusom po 23. avgustu samoplačniško, razen za dejavnosti, kjer je pogoj PCT (prebolevnik, cepljeni, testirani) za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki.

V primeru uvedbe samotestiranja pa bo po njegovih napovedih to veljalo za vse, ne le za šolnike.

Vlada je namreč 19. julija sprejela uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, ki med drugim določa, da od 23. avgusta za večino ne bo več brezplačnega testiranja s hitrimi testi.

Proračun bi v skladu z uredbo še naprej kril stroške testiranja za bolnike oz. uporabnike zdravstvenih storitev, oskrbovance socialno-varstvenih zavodov, zapornike, osebe v prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke, ter za tiste, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

Kdo bo plačal teste za zaposlene?

V skladu z vladnimi odloki se bodo morali na 48 (s hitrimi antigenskimi testi) oz. 72 ur (s PCR test) testirati tudi zaposleni v določenih poklicnih skupinah, ki niso cepljeni proti covidu-19 oz. ga niso preboleli.

Gre za zaposlene v zdravstvu, šolstvu, domovih za starejše, pa tudi za številne storitvene dejavnosti.

Ob ukinitvi financiranja teh testov iz državnega proračuna se je odprlo vprašanje, kdo bo plačal te teste za zaposlene.

Po zakonu o varnosti in zdravju pri delu je to breme delodajalca, saj zakon določa, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, prav tako zdravstvene posledice opravljanja dela ne smejo prizadeti delavčeve plače ter posegati v njegov z delom pridobljeni materialni in socialni položaj.

Delodajalci se upirajo

Številni delodajalci so se uprli temu, da bi se stroški testov prevalili na njihova pleča. Janša pa je danes sporočil, da presejalno testiranje ne bo samoplačniško za zaposlene v tistih dejavnostih, kjer je pogoj PCT za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki.

Ob tem je napovedal, da se frekvenca zaenkrat ne bo spremenila, torej bo za hitre teste veljavnost še vedno 48 ur od odvzema brisa in za test PCR 72 ur od odvzema.

Ministrstvo za izobraževanje je v sredo po sestanku s predstavniki šolnikov sporočilo, da so predlagali samotestiranje učiteljev. A premier navaja, da bo ob morebitni uvedbi samotestiranja to veljalo za vse, ne le za šolnike.

Starejše novice