Foto: Andrej Peunik
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 26.1.2022 18:01
Mestni muzej Ljubljana tudi letos obljublja posebno doživetje za ljubitelje psov: Pasje vodstvo po Emoni, kjer boste izvedeli, kako so živeli psi v času Rimskega imperija.

Pasje vodstvo po Emoni je eno od doživetij, ki jih Mestni muzej Ljubljana ponuja v okviru krožne arheološke poti Po rimski Ljubljani

Ta združuje več lokacij z rimskimi ostanki in spomeniki, ki so se v središču Ljubljane ohranili do danes. 

Med njimi je morebiti najbolj znan kip Emonca v parku Zvezda, pot pa vključuje tudi ostanke rimske ceste v kleti Mestnega muzeja ter dva arheološka parka z dobro ohranjenimi ostanki emonske hiše in bazilike. 

V teh dveh parkih organizirajo otroške delavnice, modne revije, nastope z rimskimi duhovi, krožna pot pa je namenjena individualnemu obisku ali vodenim ogledom. 

Foto: Andrej Peunik

Ob sprehodu po poti ste ves čas na prostem, kar je v korona časih zagotovo prednost. Pa tudi zato, ker lahko tako vodstvo združijo s pasjim sprehodom.

Tako lastnikom psov omogočijo spoznavanje antične dediščine našega mesta.

Foto: Andrej Peunik
Foto: Andrej Peunik

Kako so psi živeli v času Rimskega imperija?

Rimska Emona, kjer je ob največjem razcvetu živelo okoli 5000 prebivalcev različnega stanu, je bila dom tudi kakšnega štirinožca, ki je morda slišal na ime Alba (Bela), Myia (Muha; ime za psa majhne rasti) ali Celer (Hitri). 

Foto: Andrej Peunik

Na pasjih vodstvih obiskovalcem med drugim povedo, kakšno vlogo so imeli psi v rimski družbi, katera pasma je bila najbolj priljubljena, kaj so psi takrat jedli in kakšna imena so lastniki nadeli svojim ljubljencem. Življenje psov v rimskem času je bilo zelo drugačno od današnjega. 

Foto: Andrej Peunik

Največ vemo o tako imenovanih ljubljenčkih, ki so živeli s svojim gospodarjem oziroma v naročju svoje gospodarice. 

Foto: Andrej Peunik

Rimljani so uporabljali bojne, lovske in pastirske pse, veliko pa je bilo tudi prostoživečih psov.

Foto: Andrej Peunik

S pridobljenimi sredstvi pomagajo zavetišču

Projekt je nastal pod okriljem Mestnega muzeja Ljubljana. Sodelujejo s slovensko pasjo pekarno Hov-Hov, ki štirinožne udeležence obdari s pasjimi priboljški. 

Foto: Andrej Peunik

Lani so projektu dodali humanitarno noto – z delom sredstev od prodanih vstopnic so kupili hrano za mačje mladiče in jo darovali Zavetišču Horjul.

Na vidiku tudi mačji sprehodi?

Zato smo jih vprašali, ali se nam v bodoče obetajo tudi mačji sprehodi: »Z veseljem spregovorimo o vsem, kar je povezano z Emono in rimskim obdobjem. A mačja narava je tako drugačna od pasje, da mačjih sprehodov nimamo v načrtu. Tej temi se lažje posvetimo na kakšnem predavanju ali v članku.«

Kdaj se lahko sprehoda udeležite?

Z muzeja za Ljubljanainfo povedo, da je zanimanje za pasja vodstva vsako leto veliko, zato jih bodo organizirali tudi letos.

Sezona arheoloških parkov je aktualna od maja do oktobra. Točne datume pa bodo sporočili v prihodnjih mesecih. 

Foto: Andrej Peunik

Starejše novice