Nika Vajnhandl
Sre, 14.7.2021 06:39
V javnosti je vedno več kritik na košarkarsko igrišče na Fužinah, ki propada.

Košarkarsko igrišče na začetku Fužin razpada. Gre za igrišče med Preglovim in Brodarjevim trgom, ki po navadi privabi mlade in manj mlade košarkarje, kakor mine zima in se prikaže lepo vreme.

Ko je to igrišče še bilo videti nekoliko bolj spodobno, so nanj prve košarkarske korake začele tudi košarkarske zvezde – eden izmed takih, ki je prvič žogo vrgel na fužinski košarkarski koš, je Radoslav »Rašo« Nesterović.

Danes pa je igrišče v klavrnem stanju. Košarkarski koš je zgolj steber z obročem, ograja okrog igrišča pa je na več mestih poškodovana in tako tudi nevarna.

Zgodba tega igrišča je zapisana tudi v pesmi raperja Zlatka – Ena na ena. Tudi videospot je Zlatko posnel na tem igrišču, ki je dolga leta veljalo za srce ulične košarke v Ljubljani.

Bo igrišče kdaj deležno prenove?

Zakaj mnogim ljubljeno igrišče propada, smo povprašali Javni zavod Šport Ljubljana, kjer pa očitno ne vidijo, da bi igrišče bilo dotrajano, saj za Ljubljanainfo povedo, da so igrišča, s katerimi upravljajo redno vzdrževana in da se vedno hitro odzovejo tudi na prijave vandalizma in morebitne pobude meščanov.

Tako prenove igrišča najverjetneje ni za pričakovat kmalu.

Ostala igrišča zaklenjena

Trenutno pa je v teku prenova šolskega igrišča pri Osnovni šoli Nove Fužine, ki bo zaključena septembra 2021.

Igrišča ob šolah in vrtcih pa so pogosto zaklenjena

»Poleg javnih in zasebnih otroških igrišč so otrokom namenjena tudi igrišča pri šolah in vrtcih. Otroška igrišča pri vrtcih so zaradi varnosti otrok namenjena samo dejavnosti vrtca, saj za občutljivo predšolsko obdobje veljajo posebni predpisi, medtem ko je raba šolskih igrišč mešana – do 17. ure, ko poteka pouk, igrišča uporabljajo samo učenci šole, saj je šola odgovorna za njihovo varnost v času pouka, po tej uri pa je možna souporaba tudi s strani krajanov, po redu, ki je vzpostavljen za vsako posamezno šolo,« razlagajo na Oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne uprave Mestne občine Ljubljana.

Šolski prostor je avtonomen, ravnatelji kot zakoniti zastopniki presojajo in določajo rabo šolskega prostora na način, ki pomeni upoštevanje in izvajanje priporočil zdravstvene stroke ter pristojnega ministrstva. 

Hkrati pa velja, da so med šolskimi okoliši razlike. 

»Nekatera igrišča so povsem odprta, saj krajani dobro poskrbijo za varno in čisto uporabo. V primerih, kjer je več vandalizma, pa so šole bolj stroge glede uporabe: nekatere zaklenejo ograje in občani prejmejo ključe na podlagi izjave o odgovornosti,« iz Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Mestne uprave Mestne občine Ljubljana za Ljubljanainfo pojasnjujejo zakaj so igrišča v Fužinah pod ključem.

Starejše novice