Aleksander Čeferin, Zoran Janković in Robert Golob (foto: Bobo)
Ljubljanainfo
Pon, 6.5.2024 16:00
Danes so se v Ljubljani začele Plazma Športne igre mladih.

V 27 letih so ŠIM združile več kot poldrugi milijon otrok in mladostnikov na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter Srbiji. Letos se jim bo uradno kot četrta država pridružila Slovenija.

Zdravko Marić, idejni oče, ustanovitelj in predsednik ŠIM, pričakuje, da bodo v prvem letu v Sloveniji privabili k udeležbi v športnih igrah približno 40.000 otrok.

Snovalci tega športnega projekta se ponašajo z vidnimi podporniki. V ugledni družbi ambasadorjev so Luka Modrić, Nemanja Vidić, Nikola Karabatić, Dario Srna, predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, letos februarja se je na slovesnosti v Beogradu tej ugledni družbi pridružil tudi sloviti nemški nogometaš Karl-Heinz Rummenigge, ki je navduševal v dresu Bayern Münchna.

Foto: Bobo

Slovesnost ob slovenskem začetku iger je potekala danes na Kongresnem trgu v glavnem mestu Slovenije v sklopu celodnevno dogajanje v okviru Telemachovega dneva športa.

Mladi so se tako lahko že takoj preizkusili v športni dejavnosti, kot je tek. Sicer pa športne igre ponujajo mladim možnost, da udejstvujejo v desetih športnih panogah, v ekipah, ki so prilagojene njihovi starosti.

Gre za športne panoge, kot so, mali nogomet, ulična košarka, odbojka, rokomet, tenis, odbojka na mivki, namizni tenis, šah, tek na 60 m ter igra med dvema ognjema. Igre imajo tudi tekmovalni pridih. Zmagovalci posameznih disciplin bodo odpotovali v Split, kjer bo avgusta potekala finalna regionalna preizkušnja.

Karavana ŠIM se bo 8. maja preselila na Ptuj, 14. maja se bo karavana ustavila v Kranju, 15. v Ajdovščini, 17. v Mariboru, sklepni turnir v Sloveniji bo 7. junija v Kopru. 

S svojo navzočnostjo so današnji uradni začetek iger v Sloveniji počastili številni pomembni gostje, med drugim tudi predsednik vlade Robert Golob, predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin in varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki so mlade tudi nagovorili.

Današnjega dogajanja so se udeležili tudi ljubljanski župan Zoran Janković, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter nekdanji sloviti tenisač Goran Ivanišević.

Foto: Bobo

Starejše novice