Ljubljanainfo
Pon, 6.5.2024 05:00
Letos bo priložnost dobilo približno 40.000 otrok.

V Sloveniji se bo danes, ob 11. uri, torej prvič prižgal ogenj Športnih iger mladih Plazma.

Približno 3000 otrok in mladostnikov se bo udeležilo športnih aktivnosti v okviru Telemachovega dne športa.

»Osrednji namen Plazma športnih iger mladih ni zgolj tekmovanje, ampak predvsem druženje, zabava in tkanje novih prijateljstev. Rezultati so pri tem sekundarnega pomena. Namen je, da mladi preživijo aktiven dan, se med seboj povežejo in skozi šport razvijajo pozitivne vrednote,« so sporočili organizatorji.

Podpiral bo te vrednote

»Od prve izvedbe pred 28 leti do danes so se Plazma športne igre mladih udeležili že več kot dva milijona in pol nadobudnih športnic in športnikov. 

Ta impresivna številka poudarja velik pomen iger za razvoj mladih, tako v športnem kot družbenem kontekstu. Letos prvič gostimo te igre tudi v Sloveniji, kar me izjemno veseli in navdaja s ponosom, saj sem lahko del tega pomembnega gibanja. 

Priložnost za organizacijo iger v Sloveniji smo zgrabili z odprtimi rokami in zagotovili, da je naša prva izvedba resnično spektakularna. Letos bo približno 40.000 otrok imelo priložnost tekmovati, sklepati nova prijateljstva in se razvijati skozi šport, ki nas vse združuje. Vendar igre niso zgolj o športu; šport simbolizira ljubezen, enotnost, spoštovanje do drugih in predstavlja tudi zabavo – zabavo, ki si jo otroci zaslužijo. 

Globok poklon vsem udeležencem, organizatorjem, ambasadorjem in podpornikom Plazma Športnih iger mladih. Dokler bom predsednik UEFE, bom podpiral te vrednote in pomagal, kjer bom lahko,« je poudaril Aleksander Čeferin, predsednik UEFE.

Tekmovanja že potekajo

Vzporedno s športnimi aktivnostmi in animacijami se bodo otroci zabavljali tudi na športno-izobraževalnem poligonu Bodi del iger - Poskrbimo za planet. Trije takšni tovrstni dogodki so se že zgodili, prvi je potekal 4. aprila na Osnovni šoli Pivka.

V okviru otvoritvene slovesnosti in sklopa športnih aktivnosti pod okriljem Telemachov športni dan se bodo otroci lahko pomerili med dvema ognjema in atletiko, najboljši pa si bodo priborili nastop na državnem finalu in kasneje še na regijskem turnirju, ki bo avgusta v Splitu.

Pod okriljem Plazma Športne igre mladih pa v Sloveniji že potekajo tekmovanja Coca cola cup v nogometu, odbojki, šahu, rokometu, namiznem tenisu, v tem mesecu pa še v preostalih športih košarki, odbojki na mivki in atletiki, ter Kolektor cup v tenisu.

Ob 20. uri bo sledil brezplačni koncert Nine Pušlar in Željka Samardžića

Starejše novice