zalastritof
Tor, 15.2.2022 20:00
Z novim letom se je parkirnina v središču mesta podražila. Številne moti tudi to, da je običajnih parkirnih mest vse manj. Kaj pravijo na občini?

Parkirna mesta v središču prestolnice so tema, ob kateri zavre številnim prebivalcem Ljubljane. 

Nazadnje je ljubljanski župan Zoran Janković dvignil veliko prahu s novico o podražitvi parkirnin v središču Ljubljane. Konec lanskega leta so na ljubljanski mestni občini naznanili zvišanje cen v prvi coni – v centru mesta, kjer je na voljo 750 parkirnih mest in izdanih 1500 dovolilnic.

Janković je takrat pojasnil, da so se za podražitev odločili, da bi izenačili cene na parkiriščih na cesti z ostalimi zaprtimi parkirišči v središču mesta.

»Namen teh sprememb je poenotenje cen parkiranja v območju časovno omejenega parkiranja v conah I in II s cenami parkiranja na urejenih parkirnih površinah izven cestišč ter uskladitev cene parkiranja na parkirišču P+R s ceno ene vožnje z avtobusom LPP,« so za Ljubljanainfo izpostavili na občini.

Parkirnih mest glede na število avtomobilov v zadnjem desetletju primanjkuje

Kljub temu da se število avtomobilov v Ljubljani povečuje, se Ljubljana temu ne prilagaja z zagotavljanjem večjega števila cenovno dostopnih parkirnih mest. Zakaj ne? 

V okviru prometne strategije in prometne politike si ljubljanska mestna občina prizadeva slediti trajnostnim usmeritvam, v okviru katerih bi kar se da omejili nenujne vožnje z osebnim avtomobilom.

Zmanjševanje števila parkirnih mest v javnem prostoru

Te dni se je na ljubljansko občino z naslednjim vprašanjem obrnil meščan: 

»Spoštovani! Na območju Trdinove, Dalmatinove, Pržakove ste v zadnjem času vzeli več 10 parkirnih mest in jih spremenili bodisi v mesta za odpadke bodisi v mesta za električna vozila.

Še pred pošto na Pržakovi je na račun gradnje hotela in preureditve prometa izginilo več parkirnih mest. Zakaj ne uredite parkirnega režima na tem območju po vzoru režima na Prulah?«

Na občini so bili v odgovoru precej kratki:

»Zmanjševanje števila parkirnih mest na javnem prostoru je skladno s sprejetimi strateškimi cilji Mestne občine Ljubljana.«

Starejše novice