Ljubljanainfo
Pet, 13.1.2023 12:52
Mladi za podnebno pravičnost so danes pred nemškim veleposlaništvom organizirali protest v podporo aktivistom v nemškem Lüzerathu, ki se zavzemajo za zaščito vasi in prenehanje izkopavanja premoga.

Lüzerath je majhna vasica v Nemčiji, ki ji grozi uničenje zaradi izkopavanja premoga. Po besedah Mladih za podnebno pravičnost je simbol tega, kako resno Nemčija in Evropa jemljeta podnebno krizo: neresno.

Nemčija je sicer država z največjim ogljičnim odtisom v Evropi in da bodo še naprej kopali premog, želijo uničiti vas, čemur smo bili nekoč - v primeru Družmirja - priča tudi v Šaleški dolini, opozarjajo aktivisti.

Potopitev te vasi je bila posledica ugrezanja zemlje zaradi izkopa lignita in v Lützerathu je situacija podobna.

»Gre za izkopavanje lignita, najslabšega goriva v kategoriji najslabših goriv. Nemški energetski mogotec RWE namerava na odprtem kopu izkopati še 280 miljonov ton lignita,« še pravijo Mladi za podnebno pravičnost.

Protest so organizirali z namenom podpreti zahteve nemških aktivistov, ki so zadnji dve leti zasedali in ščitili Lüzerath, zdaj pa jih preganja policija.

Zahteve so naslednje:

  • zaščita vasi Lüzerath (in preprečitev evakuacije);
  • premog pod vasjo mora ostati v tleh;
  • Nemčija mora takoj sprejeti načrt opuščanja premoga v skladu s ciljem 1,5 stopinje Celzija.

»Od Nemškega veleposlaništva zahtevamo, da se na naš protest odzovejo in naše zahteve predajo nemški vladi. Do Republike Slovenije pa imamo enaka pričakovanja kot od Nemčije. Opuščanje premoga do leta 2030 in ambiciozno spopadanje s podnebno krizo, kar je naša pravica,« še pravijo Mladi za podnebno pravičnost.

Starejše novice