Foto: Branka Keser
Selma Špendl
Tor, 17.1.2023 18:18
Mladi na ulicah proti izsekavanju Rožnika.

Prebivalke in prebivalci Mestne občine Ljubljana so se danes, ob 15.30, zbrali pred Tivolskim gradom v namen protesta proti sečnji dreves na ljubljanskem Rožniku.

Protest so organizirali Mladi za podnebno pravičnost, saj so mnenja, da je mestna oblast gluha za njihove zahteve.

»Ne prepričajo nas navedbe Zavoda za gozdove in Mestne občine Ljubljana, da gre za pomladitev gozda. Ne prepričajo nas argumenti sanitarne sečnje. In ne prepričajo nas tudi argumenti varnostne sečnje, če padajo drevesa daleč stran od vseh poti,« so ob pozivu na protest zapisali Mladi za podnebno pravičnost.

389 bolnih dreves predvidenih za posek?

Dodali so, da je zagotovo potrebno odstraniti bolna drevesa, vendar da težko verjamejo, da je tovrstnih dreves kar 389 - kot jih je predvidenih za posek. 

»Kjer je še decembra stal gozd, zdaj zijajo goloseki,« so dejali Mladi za podnebno pravičnost.

Kakšne so zahteve?

Ker se po besedah Mladih za podnebno pravičnost kljub kritičnim mnenjem iz gozdarske, biološke, geografske, klimatološke in drugih strok, kljub negodovanju vedno večih strokovnih inštitucij, kljub pozivom civilne družbe ter kljub jezi obiskovalcev Rožnika sečnja nezadržno nadaljuje s svojim danšanjim protestom zahtevajo sledeče:

  • Takojšnjo ustavitev sečnje ter odprtje interdisciplinarne razprave o prihodnjih ukrepih v gozdu.
  • Da pristojni stopijo pred javnost in predstavijo svoje razloge za takšne posege,
  • Da se pri prihodnjem upravljanju v obzir vzame vsako odraslo drevo ter da se pred kakršnimi koli posegi najprej preuči vse druge možnosti ohranjanja.

»Stara drevesa v mestu se mora prioritetno varovati,« so še dodali Mladi za podnebno pravičnost.

Starejše novice