Foto: Bobo
Selma Špendl
Tor, 17.1.2023 09:36
Podjetje Šumi, ki je v svoji zgodovini iz družinske obrti preraslo v tovarno bonbonov, zapira svoja vrata.

Pekarska družba Žito je za Siol.net potrdila, da je proizvodnja njihove hčerinske družbe Šumi bonboni v Krškem od 1. januarja zaustavljena.

Tovrstno odločitev so bili primorani doprinesti zaradi visokih cen energentov.

V času zaprtja poteka čiščenje in remont strojev

»V tem času se izvajata čiščenje in remont strojev, kar se običajno opravlja poleti. Letos pa smo zaradi visokih cen energentov obrat začasno zaprli in ta čas izkoristili za dela, ki se lahko opravljajo v času zaprtja,« so sporočili iz pekarske družbe Žito.

Neuradno bo proizvodnja zaustavljena do 31. marca.

Podjetje Šumi bonboni je leta 2008 svojo proizvodnjo bonbonov in žvečilnih gumijev preselilo iz Ljubljane v Krško, kjer je trenutno zaposlenih okoli 60 delavcev.

Kako je z zaposlenimi?

Zaposleni v proizvodnji naj bi času zaprtja tovarne koristili nadure ali letni dopust.

»Poleg tega smo se z njimi dogovorili, da pomagajo na drugih Žitovih lokacijah, ki zaradi narave izdelkov normalno obratujejo,« so za Siol.net dejali v Žitu.

V času dela na drugih lokacijah so delavcem organizirali prevoz na delo in z dela.

Žito do koncentracije pekarske proizvodnje v Mariboru in Viču

Podjetje Žito je po lanski prodaji skoraj deset hektarjev velikega zemljišča v ljubljanskem BTC napovedalo, da načrtuje koncentracijo pekarske proizvodnje Žita v Mariboru, na Vrhniki in ljubljanskem Viču.

Žito naj bi v avtomatizacijo linij za proizvodnjo kruha in peciva v Mariboru ter avtomatizacijo linij za proizvodnjo kruha na Viču bodo letos vložili kar 13,5 milijona evrov.

Še dodatnih pet milijonov evrov naj bi nameravali v prihodnjih dveh letih vložiti v proizvodne linije in robotizacijo kalupnega dela na Vrhniki.

V Žitu sicer zatrjujejo, da bo proizvodna linija za testenine v BTC delovala do nadaljnjega, najkasneje do konca leta pa bo integrirana v razširjeno in posodobljeno proizvodnjo juh in Vegete na ravni skupine Podravka.

Starejše novice