Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 17.1.2023 07:00
Projekta naj bi bila končana v tem županskem mandatu.

Ko sta predstavnika Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda v začetku januarja podpisala koalicijski sporazum o sodelovanju v ljubljanskem mestnem svetu, je bilo govora tudi o kar nekaj večjih mestnih projektih, ki naj bi bili zaključeni v tem mandatu.

Med drugim sta mestna svetnika omenila prenovo osrednje tržnice, sežigalnico, izgradnjo povezovalnega kanala C0, gradnjo Četrtnega centra Jarše z Zdravstvenim domom Ljubljana, lekarno, dnevnim centrom za starejše in prostorom za mlade, izgradnjo nove mestne negovalne bolnišnice, izgradnjo nove avtobusne in železniške postaje, NUK II ...

Ker sta projekta prenove osrednje mestne tržnice in izgradnje nove avtobusne in železniške postaje med tistimi, o katerih se je že velikokrat govorilo, ne pa tudi izpeljalo, smo se na mestno občino obrnili z vprašanjem, v kateri fazi se trenutno nahajata.
 
Za projekt prenove osrednje ljubljanske tržnice, so nam odgovorili iz Službe za razvojne projekte in investicije mestne uprave, je v teku pridobivanje gradbenega dovoljenja v integralnem postopku, ki ga vodi ministrstvo za okolje in prostor.

V tem postopku sta združena postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja in postopek presoje vplivov na okolje.

»Trenutno teče tudi postopek izdelave elaborata presoje vplivov na svetovno dediščino oziroma t. i. HIA postopek (Heritage Impact Assessment). Elaborat HIA bo izdelan v skladu z navodili pristojnega Zavoda za varstvo kulturne dediščine, Ministrstva za kulturo in Unescovih organov s poudarkom na vrednotenju posega pri prenovi Tržnice na izjemne univerzalne vrednote Plečnikovih tržnic kot Unescove dediščine,« so nam še povedali.

Nov potniški center: Vplačan je komunalni prispevek

Kako pa je s prenovo avtobusne in železniške postaje? Na eni lanskih novinarskih konferenc je namreč župan Zoran Janković presenetil z izjavo, da bo nov potniški center Ljubljana zagotovo zgrajen.

To je sicer leta 2020 obljubljal že takratni minister za infrastrukturo v Janševi vladi Jernej Vrtovec, ki je napovedal, da je začetek gradnje Emonike oziroma Potniškega centra Ljubljana predvidena za začetek leta 2022.

To se sicer ni zgodilo, je bila pa javnosti aprila lani prvič predstavljena podoba novega potniškega centra z obljubo, da bo gradbeno dovoljenje pridobljeno do konca leta.

Ob prenovi naj bi se načrtovala nova avtobusna postaja s parkirno hišo, nadgradnja železniške postaje, tirne infrastrukture in peronov ter komercialni del, ki obsega trgovsko in zabaviščno središče, poslovno stavbo in hotel.

Ocenjena vrednost projekta nadgradnje železniške postaje in železniške infrastrukture naj bi znašala 111 milijonov evrov.

 

Kot so nam pojasnili na Oddelku za gospodarske dejavnosti in promet mestne uprave, je županova izjava o tem, da bomo novo avtobusno in železniško postajo zdaj pa zagotovo dobili, temeljila na že vplačanem komunalnem prispevku zasebnega investitorja Mendote Invest v višini 24,8 milijona evrov in Corwina v znesku 7,7 milijona evrov.

Investitor železniške postaje je sicer država oziroma Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo, investitor avtobusne postaje Slovenske železnice, investitor Emonike pa zasebna družba Mendota Invest.

Mestna občina Ljubljana torej ni pogodbena partnerica v projektu potniškega centra v Ljubljani, a so poudarili, da vseskozi sodelujejo z investitorji, saj se zavedajo pomena kakovostnega potniškega centra in osrednje mobilnostne prestopne točke v mestu.

»Naš cilj je urediti območje in določiti prometno ureditev v okolici načrtovanega novega potniškega centra, ki bo dolgoročno zagotavljala ustrezno varnost in pretočnost mestnega prometa, torej da bo zagotovljeno udobno vodenje motornega, kolesarskega, peš prometa in vseh vrst javnega potniškega prometa z dodatno ozelenitvijo javnega prostora,« so še povedali.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice