Foto: Branka Keser
Patricija Fašalek
Sob, 11.6.2022 20:00
Na današnji dan se zaključuje Festival Parada ponosa 2022, ki je že v dopoldanskih urah slavila Paradni dan, v popoldanskih se je premaknila na ljubljanske ulice, zvečer pa sledi še zaključni ples.

Najbolj znan del Parade ponosa ni nič drugega kot povorka Parada ponosa, ki obeležuje zadnji dan festivala tako, da ljudi popelje na ulice naše prestolnice. Zbor je bil ob 17. uri pred Metelkova mestom, povorka po ulicah se je začela ob 18. uri, nakar je ob 19h sledil zaključek na Kongresnem trgu.

Paradna povorka vsako leto predstavlja protest LBGTIQ+ skupnosti in njenih podpornic in podpornikov. Skupaj želijo praznovati mavrični obstoj in zahtevati, da so videni, enakopravni in spoštovani. Pod sloganom 'Naj se sliši mavrični glas!' je bilo letos njihovo sporočilo slišano že dvaindvajsetič

Politična iniciativa Mavrični glas

Iniciativa Mavrični glas je nastala z namenom, da so LGBTIQ+ mladi po vsej Sloveniji v predvolilni kampanji dobili svoj glas pri zahtevah civilne družbe do političnih strank in predvsem zato, da se slišijo potrebe in zahteve LGBTIQ+ skupnosti. Prepričani so, da so k izbiri nove vlade pomembno prispevali tudi glasovi mavričnih volivk in volivcev.

»Upor proti avtoritarni oblasti prejšnje vlade se je končal in vzpostavljajo se pogoji za delovanje v smeri uresničevanja dolgo pričakovanih pravic LGBTIQ+ skupnosti! Zdaj ne bo več nobenega izgovora, zakaj smo zaradi svoje spolne usmerjenosti, spolne identitete ali spolnega izraza nekatere_i v tej državi obravnavane_i kot drugorazredne_i,« se glasi njihovo politično sporočilo.

Obljubljajo, da bodo budno spremljale_i uresničevanje zavez iz koalicijske pogodbe ter še naprej zahtevale_i sprejem zakonodaje, ki bo omogočala enakopravno obravnavo LGBTIQ+ oseb pred zakonom.

Predstavljajo si, da bodo lahko ob koncu prvega mandata vladi rekle_i to:

- Vlada Roberta Goloba je upoštevala mavrične volilke_ce. Med prve zakonodajne predloge nove vlade so stranke umestile ureditev ključnih področij človekovih pravic LGBTIQ+ oseb. V času mandata so uredili dostop do oploditve z biomedicinsko pomočjo in pravico do posvojitve za LGBTIQ+ pare!

- Na pobudo ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana je parlament izglasoval prepoved nenujnih operacij na interspolnih dojenčkih in otrocih!

- Uspešno delo medresorske komisije je pripeljalo do implementacije pravnega priznanja spola na podlagi samoidentifikacije v praksi!

- Ministrica za vzgojo in šolstvo se je zavzela za vzpostavitev novega obveznega programa za vse šole, ki naslavlja vrstniško nasilje na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete in izraza.

»Drage odločevalke_ci, spoštovana LGBTIQ+ skupnost, cenjena javnost, čas je za spremembe! Čas je za uresničitev človekovih pravic LGBTIQ+ oseb! Čas je za mavrični glas!« je zaključni poziv sporočila.

Starejše novice